НАТО ще направи всичко възможно, за да си осигури и след пандемията от коронавирус разходи в същия размер, в който те се оказаха от изключителна важност на фона на тази хуманитарна и здравна криза.

Това заяви постоянната представителка на САЩ в пакта Кей Бейли Хъчисън в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел. Той се състоя ден преди видеоконференцията на външните министри от страните членки на пакта.

Хъчисън бе помолена да коментира чуващите се напоследък призиви правителствата да орежат бюджетите за отбрана и да отменят поръчки за закупуване на оръжие, за да пренасочат пари към здравеопазването и икономиката.

„Знаем, че ще има труден избор, но смятаме, че изборът за сигурност е най-важният, защото тероризмът няма да спре. Агресията от страната на враговете няма да спре. Изпитанията на балистични ракети, които могат да ни нанесат вреди, няма да спрат“, каза Хъчисън.

И затова демократичните страни ще поставят сигурността като първи приоритет, който да е над всичко останало. Това обаче ще помогне и за справянето с пандемията, смята американската дипломатка.

Коронавирусът няма да накара САЩ да намалят военното си присъствие в Европа, каза още Кей Бейли Хъчисън.

„Ние сме изцяло ангажирани в Европа. Всъщност не е сега времето да намаляваме броя на войските ни. Искаме те да останат на място и искаме да ги опазим и да им осигурим медицински грижи. Пътуването и разпространяването на вируса не е в ничий интерес“, изтъкна тя.

Освен това американците имат ангажименти към Полша и Балтика, които са на източния фланг на Алианса, а също така и към партньорите си Грузия и Украйна, към чийто суверенитет посегна Русия.

„Така че ние сме там, това няма да се промени и наистина не напускаме Европа заради вируса“, увери американската представителка в НАТО.

Утре за първи път в историята си Аалиансът ще проведе телеконферентна среща. Мерките се налагат заради COVID-19. Външните министри от 30-те страни ще участват в срещата по защитена видеовръзка.

Панндемията ще бъде основна тема на срещата, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той изтъкна, че НАТО има немалка роля в общата борба срещу невидимия враг в лицето на COVID-19.

И посочи няколко примера.

• Вчера военнотранспортен самолет, натоварен с маски, защитно облекло и други медицински материали, излетя от Турция за Италия и Испания – две страни, съюзници от НАТО;

• Болници в Германия приемат пациенти от Италия и Франция;

• Лекари пристигат от Албания и Полша на помощ на италианските си колеги;

• САЩ доставят медицинско оборудване на Италия;

• Чехия даде 20 000 защитни костюма на Италия и Испания;

• Северна Македония, влязла в пакта едва през миналата седмица, вече използва системата на НАТО за отговор на кризи, за да координира работата на своето правителство.

Въоръжените сили на страните членки оказват жизненоважна подкрепа на усилията на гражданските власти с военнополеви болници, превоз на пациенти, дезинфекция на публични пространства и подсигуряване на граничните пунктове, изтъкна Столтенберг.

Той обърна специално внимание на ширещата се дезинформация и пропагандата, свързана със заразата. Според него най-доброто противодействие срещу тях е истината и показването на фактите такива, каквито са.