Старт на национална кампания „Купи 1 книга“ обявиха от днес заедно близо 100 издателства. Целта - да се обединят хората и да подкрепят книгите и техните издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти, които са изправени пред огромно предизвикателство заради задълбочаващата се криза в сектора след обявяването на извънредно положение заради риска от разпространение на коронавируса. 

Инициативата е под надслов „За да я има книгата“, а денят за нейното начало не е избран случайно - днес е Денят на детската книга. Голямото семейство на книгата се обръща към всеки, който в тези несигурни времена може да отдели средства за закупуване на книга или има възможност да дари книги за кауза.

„Книгата е това, което остава след нас. Книгата е извор на знания, забавление и идеи. Книгата е нашият живот и нашият смисъл. Днес светът на книгите е изправен пред истинско предизвикателство. И спасяването на този свят е в нашите ръце. Само заедно можем да помогнем на книгата днес, за да я има в бъдеще!“, гласи призивът на организаторите на кампанията.

Според тях именно малките усилия на всеки от нас могат да помогнат за спасяването на книгата като ценност.

Кампанията има специален сайт - www.kupi1kniga.com. В него са събрани интернет страниците и електронните магазини на всички участващи издателства. Всеки читател може да подкрепи предрочитаните издатели и книжарници само с няколко кликвания и да купят своята книга в подкрепа на книгата.