Съдът на ЕС се произнесе днес по дело, заведено от Европейската комисия срещу Унгария, Чехия и Полша заради това, че са отказали по същество да участват в разселването на кандидати за убежище от Италия и Гърция, предаде БТА. Съдът се произнася в полза на комисията.
Според решението държавите от ЕС нямат право да се отказват едностранно от изпълнение на европейското законодателство. Отбелязва се, че Съветът на ЕС е приел през 2015 г. решение за задължително разселване на 120 000 мигранти, както и на още 40 000 на доброволна основа.

Унгария, Чехия и Полша по същество не са участвали в механизма за разселване, като не са подавали данни за местата за прием, с които разполагат. Те са оправдали своите действия и с възможността да откажат да допуснат в страната чужденец, който създава опасност за националната сигурност и обществения ред.

В решението на съда се отбелязва, че отказ за допускане на чужденец може да бъде уважен, когато е постановен за конкретно лице след съответната проверка. Съдът допълва, че държавите трябва да предоставят доказателства, когато решат, че се е появила заплаха за тяхната сигурност. Решението задължава осъдените да покрият съдебните разноски.

Решението бе коментирано от председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

„Това решение е важно. То се отнася за нещо, случило се преди, но ще ни даде насоки за бъдещето. Съдът е много ясен по въпроса за отговорността на страните членки на ЕС“, заяви тя на днешния редовен брифинг.

Фон дер Лайен допълни, че сега ЕК работи по подготовката на Пакта за миграцията. Еврокомисарите Маргаритис Схинас (насърчаване на европейския начин на живот) и Илва Йохансон (вътрешни работи) са имали срещи с колегите си от европейските държави. Те са провели консултации с Европарламента и ще представят Пакта след Великден. В Задапна Европа празникът е на 12 април.