Девет от десет души се безпокоят от въздействието на мерките, свързани с ограничаването на епидемията, върху икономиката. Това показва национално проучване на "Маркет линкс" и бТВ.

Почти месец след началото на епидемията в страната, фокусът на общественото внимание се пренасочва от непосредствените мерки за ограничаване на разпространението и предпазване от заразата към икономическите последствия.

91% от българите са на мнение, че няма как да няма въздействие върху икономиката. 86% смятат, че предстои тежка финансовоикономическа криза.

Това опасение се подсилва и от ситуацията, която е в момента – около една четвърт от българите работят от вкъщи, има неработещи индустрии, много хора са в неплатен отпуск, а доходите осезаемо започват да спадат, коментира Добромир Живков от "Маркет линкс" пред бТВ. Повече от половината българи се притесняват от това да не загубят работата си – общо 56%.

Вторият най-значим ефект и провокиращ основателни притеснения са доходите на гражданите. Отново, значително мнозинство от тях (80%) споделят страховете си относно бъдещото финансово състояние на домакинството, а малко под половината работещи очакват възнагражденията за труда им да бъдат намалени до края на годината. 55% от хората одобряват обявения пакет от 4,5 млрд. лв. Добрата макроикономическа рамка на страната ни през последните години и формираните бюджетни излишъци дават основание на 23% от българите да смятат, че е налице достатъчен финансов резерв, с помощта на който да бъдат посрещнати предизвикателствата на икономическата криза.

88% от гражданите са притеснени от възможността техни близки да бъдат заразени  и това е най-високият дял от няколкото от тестваните в проучването непосредствени заплахи за здравето.

Близо 60% от хората одобряват мерките на правителството за справяне с кризата.

Проучването на "Маркет линкс“ е по поръчка на бТВ, проведено е сред 980 лица над 18 г., в периода 27-30 март по метода на телефонна и онлайн анкета.