Всички текущи процедури по обществени поръчки и концесии вече са официално блокирани на практика. Сроковете спират да текат със задна дата - от 13 март 2020 г., откогато в България бе обявено извънредно положение, до момента, в който то бъде отменено. Преди ден правителството предложи, а засега няма причина Народното събрание да не приеме, удължаване на срока на извънредното положение до 13 май. 

Изводът следва от официалните документи, публикувани в сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган спря работа. И обяснява, че сроковете по Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите се замразяват за срока на извънредното положение. След това продължават да текат. Мотивите за решението на КЗК са в така наречения извънреден закон, приет от парламента. От комисията обясняват, че няма текат срокове за обжалване на решения в процедурите по обществени поръчки, за решения за определяне на концесионери, за отстраняване на нередности по жалби, както и за откази на Комисията за защита на конкуренцията за образуване на производство пред Върховния административен съд.

Това реално значи, че до края на извънредното положение не може да бъде подписан нито един договор за обществена поръчка или концесия.