Според анкета на Българската стопанска камара (БСК) от мярката 60/40 ще се възползват не повече от 8 на сто от работодателите, преобладаващият процент от които (44 на сто) са с персонал до 10 души, пише БТА.

55 на сто от тях оперират в сферата на услугите, 35 на сто - търговията, 10 на сто - индустрия. 48 на сто от желаещите да се възползват от мярката работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37 на сто изцяло са прекратили дейност след заповедта на министъра на здравеопазването, а 15 на сто са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.

Резултатите са от експресно онлайн допитване на БСК за готовността на фирмите да се възползват от мярката за компенсиране на работодателите, пострадали от кризата, свързана с COVID-19, разпространени от пресцентъра на БСК.

Допитването е направено в периода 31 март - 1 април. Резултатите са на база 759 отговорили, като до момента в анкетата са се включили общо 795 работодатели. Въпросникът все още е отворен за попълване, съобщиха от БСК.

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, планират други мерки по отношение на персонала, като най-голям процент от тях (42 на сто) планират частични съкращения.

Общо 48 на сто от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12 на сто планират да намалят трудовите възнаграждения. До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения ще прибягнат до 7 на сто от работодателите.

10 на сто от анкетираните още не са решили какви конкретни мерки ще предприемат. Сборът от процентите надхвърля 100, тъй като анкетираните са посочвали по повече от един отговори, посочват от БСК.

Приравнени към 100 процента, данните показват следното: ще съкратя част от персонала - 33 на сто, ще пусна целия персонал в отпуск - 21 на сто, ще пусна част от персонала в отпуск - 17 на сто, ще намаля временно трудовите възнаграждения - 10 на сто, още не са решили - 8 на сто, ще забавя изплащането на възнаграждения - 6 на сто, ще съкратя целия персонал - 5 на сто.