Еврокомисията мобилизира 3 милиарда евро от бюджета на ЕС за пряко подпомагане на системите за здравеопазване в страните членки, обяви днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Мерките са в отговор на пандемията от коронавирус.

2,7 милиарда евро ще бъдат отпуснати чрез Инструмента за спешна подкрепа (ИСП). А 300 милиона ще дойдат чрез капацитета за медицинско оборудване rescEU. Ще бъдат възможни допълнителни вноски от страните членки, а също и от физически лица, фондации и дори колективно финансиране.

По този начин ЕК ще има следните възможности:

• Да закупува и поръчва директно спешна подкрепа от името на страните членки и да разпределя медицинско оборудване и консумативи като маски и респиратори;

• Да подкрепя финансово и да координира неотложните нужди като транспортирането на медицинско оборудване и на пациенти в трансгранични региони;

• Да подкрепя изграждането на мобилни полеви болници.

Комисията ще възлага пряко поръчки от името на държавите членки и ще насочва помощта към нуждаещите се.

За изпълнението на инициативата Комисията ще работи с националните здравни органи на държавите членки, с международните организации и с неправителствения сектор.

Какви действия могат да бъдат предприети чрез ИСП?

Той ще позволи на ЕС да осигури координиран отговор по време на различните етапи на кризата. Конкретните действия ще зависят от нуждите на държавите на ЕС. Например Еврокомисията ще работи по следните направления:

• Подкрепа на вноса, транспорта и разпределението на защитни средства, насочени към най-тежко засегнатите региони;

• Подпомагане при транспортирането на пациенти, когато трябва да бъдат прехвърлени в болници със свободен капацитет извън държавата им;

• Подкрепа за бързото разлаботване на лекарства и методи за тестване.

• Ще бъдат възможни и други действия в зависимост от променящите се нужди на държавите членки, болниците, лекарите и пациентите.

Как ще се финансират дейностите?

Комисията разчита изцяло на бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. и мобилизира всички налични ресурси в рамките на ограниченията за разходите за тази година.

По тази причина Комисията днес представя и проект на коригиращ бюджет - предложение за реорганизация на част от разходите на ЕС за годината в съответствие с последните приоритети. Така ще бъдат осигурени споменатите вече 3 милиарда евро.

Комисията ще задейства оставащата гъвкавост в текущия дългосрочен бюджет, за да финансира тази операция.

Как ще се набавят липсващите средства?

Той като предложеното действие има средносрочен до дългосрочен характер, ЕК ще проучи допълнителни възможности за привличане на пари. Вариантите включват дарения от физически лица, фондации и дори колективно финансиране.

Бюджетът би могъл да бъде допълнително увеличен чрез тези средства, както и с нови бюджетни кредити през 2021 г., след като бъде приет бюджетът за идната година.

Как ще бъдат разпределени средствата между страните членки?

Предвид бързото развитие на здравната криза в целия Съюз не може средствата да бъдат предварително разпределени.

За да се определят държавите, които имат най-належащи потребности, и да могат средствата да се насочат към тях, Комисията вече започна да работи с националните здравни органи на държавите членки.

Какво предстои?

Комисията представи днес всеобхватно законодателно предложение за финансиране и изпълнение на своите действия за пряко подпомагане на сектора на здравеопазването в страните членки. Тя приканва Европарламента и Съвета на ЕС да одобрят инициативата възможно най-бързо.

Как действа медицинският капацитет rescEU?

Той ще се намира в една или в няколко държави от ЕС. И те ще отговарят за поръчването на оборудването. ЕК ще финансира 100% от медицинския капацитет. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации ще управлява разпределението на оборудването, за да се гарантира, че то отива там, където е най-необходимо.

Първоначалният бюджет на ЕС за капацитета възлиза на 80 милиона евро.