„Особено съм притеснена от ситуацията в Унгария“, заяви днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Така тя отговори на молбата на журналист да коментира одобрения на 30 март от парламента в Будапеща закон, позволяващ на премиера Виктор Орбан да управлява с укази.

Законът предвижда и 5 години затвор за лъжливи слухове, свързани с пандемията от коронавирус. Правозащитници обаче смятат, че така властите искат да подчинят изцяло медиите.

„Разбирам, че страните, които вземат спешните мерки, го правят предимно за да се справят с кризата в здравеопазването. Но се безпокоя, че някои мерки отиват твърде далече“, каза Фон дер Лайен.

В изявление на 31 март тя изтъкна, че е от изключителна важност предприеманите от правителствата стъпки да не бъдат за сметка на свободните медии. Макар да не спомена конкретно име на държава, беше ясно, че тя има предвид преди всичко Унгария.

Председателката на ЕК допълни, че еврокомисарката за ценностите и прозрачността Вера Йоурова е разговаряла миналата седмица по въпроса с властите в Будапеща. Законът обаче бе приет тази седмица.

 „Ще предприемем действия при необходимост, както вече сме правили“, обеща Фон дер Лайен.

Тя призна, че спешните мерки в кризата с вируса може да са необходими. Правителствата трябва да имат инструменти, за да действат бързо за защита на общественото здраве. Но тези мерки трябва да бъдат ограничени до необходимото, трябва да са строго съразмерни, защото трябва да бъдат адекватни на ситуацията. Те не трябва да продължават неопределено време. И трябва да бъдат предмет на постоянно наблюдение.

Еврокомисията наблюдава действията на всички правителства, увери председателката.

Днес пък стана ясно, че 13 страни членки на ЕС настояват предприетите мерки да бъдат само временни и в съответствие с принципите на върховенството на закона. Те също не споменаха пряко Унгария, но се разбираше, че става дума за нея.