Още двама депутати са дали положителни проби за COVID-19. Това са председателката на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и нейната колежка Даниела Малешкова. Двете са в добро състояние и нямат никакви оплаквания, съобщава Нова телевизия. Те са информирали семействата си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни у домовете си.

Двете няма да участват в предстоящите заседания както на парламентарните комисии, така и в пленарните заседания. Общият брой на установените с вируса народни представители е трима. 

Всички останали резултати, които са излезли към момента от тестовете за коронавирус на депутатите, са отрицателни. Те ще се завърнат утре на работа, когато три комисии трябва да заседават по важни закони - за удължаване на извънредното положение до 15 май, за актуализация на бюджета и теглене на държавен дълг от до 10 млрд. лв. и промени в закона за енергетиката, с който трябва да се приеме актуализация на цените на газа от Русия и намаляването им.

Двамата депутати със съмнителни първи тестове също не са заразени с коронавирус, това са показали повторните проби, съобщи БНТ. 

Все още обаче има няколко резултата на депутати, които не са готови, но към момента няма втори случай на коронавирус в Народното събрание.

Както е известно, положителна проба има народният представител от ДПС Хасан Адемов. Той се лекува в болница. Неговият случай беше оповестен лично от шефката на парламента Цвета Караянчева - малко преди депутатите да се съберат за важните гласувания. Така заседанията се отложиха, а депутатите и администрацията бяха пратени на тестове

Днес се провежда председателски съвет, който продължава повече от два часа. На него ще се реши как Народното събрание ще продължи да работи. 

По информация на Йордан Цонев (ДПС), цитиран от БНТ, утре организирането на гласуването ще се случва по парламентарни групи. В разискванията на законопроектите ще участват само докладчиците. Самите заседания на комисиите пък вероятно ще се проведат в пленарната зала, а не в малките зали на Партийния дом - за да се осигури максимална дистанция между народните представители.

Освен това е много вероятно парламентът да работи и през събота и неделя. 

"Следобед ще имаме пленарно заседание. В събота ще бъде време за предложения. В неделя комисиите ще работят и в понеделник - второ четене",
заяви Цонев.