Отпушване на обществените поръчки и концесиите, които парламентът блокира с приетия и пренаписан изцяло между двете четения закон за извънредното положение, пренаписване на правила, довели до риск от отказ от плащания между фирми, отпушване на възможността за дистанционни заседания на държавни и местни органи, които не са юридически лица  - това са част от промените в "извънредния" закон, които ще бъдат гласувани в следващите дни. 

Законопроектът, който ще ремонтира законовите правила за срока на извънредното положение, което се очаква да бъде удължено до 13 май, е внесен от депутати от ГЕРБ. Възможността за редакции между двете четения ще е в рамките на не повече от ден, като намерението е поправките да са факт в неделя. 

Обществените поръчки бяха блокирани, след като първоначалните текстове от закона се оказаха неясни, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че спира работа въз основа на тях. 

 
Новите предложения предвиждат договорните последици от забава на плащания вече да не важат само в случаите, когато става дума за издължаване към банки и други финансови институции по кредити и други форми на финансиране, лизинг и подобни. В действащите към момента правила няма такова уточнение и се появиха сигнали, че са спрели плащания между фирми на основание текстовете от "извънредния" закон. 
 
Заради дискусиите около това могат ли държавни и местни органи да заседават дистанционно онлайн в условията на извънредно положение, в закона се появява и изричен временен текст, който ще позволи онлайн заседания и взимане на решения. Или поне това е идеята на предложението.
 
Записано е, че по време на извънредното положение "държавни и местни органи, съвети, комитети, комисии, включително органи на управление и контрол на фондове, сметки и други, които не са юридически лица, ще може да провеждат заседания от разстояние". Трябва да бъде осигурено пряко и виртуално участие при спазване на изискванията за кворум и лично гласуване. От онлайн заседанията се изготвят протоколи, както би било и в реална среда.
 
Онлайн заседания ще може да провежда и споменатата вече КЗК, която бе решила да прекрати работата си. Дистанционно ще се провеждат и откритите съдебни заседания, които не са отложени, като ще се осигурява присъствие на всички страни и участници в процеса.
 
От мотивите на законопроекта не става ясно дали онлайн заседанията важат и за Народното събрание само по себе си. След решението на парламента да заседава само "извънредно" по теми, свързани с текущата криза, премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че депутатите няма да работят дистанционно. Представители на ГЕРБ обясниха, че според тях проблемът е в Конституцията, която, според тях, не позволява "неприсъствени" заседания и гласувания. Юристи оспориха тази версия.
 
 
Така и така Народното събрание реши, че ще заседава в следващите 3 дни присъствено, за да приеме ремонта на "извънредния" закон, актуализацията на Бюджет 2020 и промени в Закона за енергетиката, свързани с намалените със задна дата цени на газа от Русия за България и възстановяването на надвзетите суми от "Булгаргаз" от клиентите й.  

Актовете на здравния министър ще подлежат на предварително изпълнение, предвиждат още промените, внесени от ГЕРБ. Става дума на заповедите на министъра, обявяващи мерки в рамките на извънредното положение.

Предвижда се възможност при извънредното положение да бъдат облекчени процедурите по доставка на апаратура и лични предпазни средства за лечебните заведения.