Белгия прекратява първенството на страната и коронясва "Брюж" като шампион, информира Би Би Си. Решението не е окончателно, но най-вероятно ще бъде потвърдено на 15 април.

Така Белгия става първата държава в Европа, която взема такава мярка за футболния си сезон. Досега тя се прилага за останалите колективни спортове, като баскетбол, волейбол и т.н.

Становището е взето на заседание на Борда на директорите на белгийската Жупиле Пролига. В съобщението се посочва, че то е взето с анонимно гласуване. Препоръчано е на Генерална асамблея (Общо събрение) на футболната федерация, която се събира на 15 април. Дотогава ще заседава работна група, която трябва да реши изпадащите и влизащите от по-долната дивизия.

До края на редовния сезон в Белгия остава един кръг, а "Брюж" води с 15 точки пред втория "Гент". Първенството на страната е с формула, сходна на тази в България. Във втората фаза отборите се делят на две групи, точките им също се делят и се играят плейофи.

"Брюж" става шампион за 16-и път.

Според Борда футбол едва ли ще се играе преди 30 юни, а подновяване на първенството след тази дата се счита за неприемливо. Това е причината за становището.

Вчера УЕФА препоръча на своите членки федерации да завършат сезона, стига условията да позволяват това. Все пак всяка федерация е в правото си да постъпи както намери за правилно. 

В Испания

По време на специална видеоконференция с всички 18 отбора в испанската Ла Лига бе решено сезонът да бъде спрян за неопределено време, съобщава Eurohoops, цитиран от БТА. Първоначално първенството бе спряно до 24 април.

Клубовете ще следят текущата ситуация в страната и през следващите седмици ще определят окончателното решение за доиграването на сезона.