Държавата разработва мерки за безвъздмездна подкрепа на най-засегнатите от икономическата криза фирма. Идеята е да се осигури еднократен грант на стойност от 1/5 или 1/6 от годишния оборот на всяко отделно предприятие. 

Това заяви преди малко вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на бТВ. Думите му идват на фона на широките критики на работодатели, бизнес и експерти, че обявените до този момент мерки не работят и на практика помагат на изключително малко компании. 

Дончев не даде повече подробности, но обясни, че за да станат готови новите мерки, ще са нужни седмици. 

Той отговори на някои конкретни въпроси на зрители, както и на такива задавани от водещият на извънредното студио Антон Хекимян. 

По отношение на най-критикуваната мярка - тази станала известна като "60/40" - Дончев заяви, че хората трябва да имат предвид, че държавата не може да плати всичко. През послендите дни се появиха изчисления, на всички работодателски организации, които показваха, че, като се сметнат осигуровките и данъците, държавата всъщност няма да помогне с 60% от заплатите на служителите, а с реални по-малко от 30% в добрия случай. 

Изследване на Българската стопанска камара пък показа, че интересът към мярката е изключително нисък и към този момент едва 8% от българските компании ще се включат в програмата. 

"Простете, но за по-малко от 48 часа, ние имаме 179 компании, които са се включили (б.р. - тази сутрин социалният министър обяви, че компаниите са били 59). Това са десетки хиляди работни места. Да, няма как всички да се ползват. Има фирми, които няма да се възстановят, заради пазарния им план. Мярката е за този бизнес, който има бъдеще и може да продължи работа".

Освен това държавата не можела да изхарчи всичко, защото трябвало да се погрижи за пенсионерите, социалната система и здравната. 

"Ако сме тръгнали на поход за 10 дни, не може всички припаси да изхарчим в първите 2 дни". 

Дончев изрази мнение, че някакъв вид кредитна ваканция не е нужна, защото държавата е осигурила гаранции към търговските банки, които да ги направят по гъвкави и да могат да позволят няколкомесечно отлагане на вноските. Все пак припомняме, че БНБ всеки момент би трябвало да обяви мораториум върху кредитите в синхрон с решенията на Европейския банков орган.

Вицепремирът съобщи и още нещо - въпреки, че извънредното положение ще продължи до 13 май (б.р. - за да стане официално, Народното събрание трябва да гласува продължаването. Това ще стане вероятно в понеделник), това не означавало, че карантинните мерки ще продължат също още 45 дни. Ако експертите от щаба одобрят, правителството щяло да започне да отпуска мерките. 

Дончев коментира и идеята за съкращаване на държавни служители. Според него така или иначе върви реформа, която ще съкрати около 2% от тези служители. Правели се разчети. 

Все пак държавата имала ангажименти, които е добре да продължи да спазва. Като инфраструктурните проекти, което освен това генерирали заетост. 

"Министърът на финансите казва - много ви моля, помолете ми се да ви дам пари"

Така пък коментира мярката "60/40" икономистът Красен Станчев. Той визираше изискването за помощ да се кандидатства всеки месец с нарочна молба. 

Според него мерките на държавта не работят и е добре да види подхода на другите. 

"Давате данъчна ваканция, давате на всички, които работят по една сума - малко по-голяма от месечната им, и после казвате: "Ще видим".

Той пък изчисли, че "60/40" ще донесе реална печалба за хазната, като се има предвид, че работодателите са длъжни да задържат работниците за период от 3 месеца след изтичането на помощта. 

Представителят на бизнеса, председателят на БСК Радосвет Радев, за пореден път призова да се отвори законът за извънредното положение, който, според него, е причината за неработещите мерки.