Европейският парламент предложи на град Брюксел да използва една от неговите сгради, както и неговите превозни средства, за да помогне в борбата срещу коронавируса, пише европейската редакция на "Политико", цитирана от Фокус.

Клаус Веле, генералният секретар на парламента, е отправил предложението в сряда според говорителя на парламента Хайме Дюк Гийот. Той каза, че идеята е властите в Брюксел да използват сградата „Хелмут Кол“ на площад "Мейус" (в близост до основната сграда), както и около 100 автомобила и други превозни средства.

"Председателят на парламента Давид Сасоли и неговите служби проверяват от няколко дни как парламентът може да помогне", заяви Дюк Гийот пред агенция Belga. "Сградата може да се използва като болница или за временно пребиваване за хора, които се нуждаят от грижи. Шофьорите могат да помогнат за носене на храна или лекарства."

Сградите на парламента се изпразниха почти изцяло, след като Сасоли предприе мерки за спиране на разпространението на коронавируса, включително чрез забрана на посетителите и изпращане на повечето служители у дома.

Ръководителите на парламента също решиха да отменят пленарните сесии в Страсбург до юли и да ги заменят с минисесии в Брюксел с много ограничен брой членове. Властите заявиха, че се проучват и други варианти за предоставяне на помощ на Белгия. Асамблеята обмисля да предостави подобна помощ в Страсбург и Люксембург.