УЕФА изпрати писмо до всичките си 55 федерации членки първенствата им да се доиграят, а не да се прекратяват. Това може да става дори през юли и август, съобщава Асошиейтед прес, като публикува и пълния текст.

Документът е подписан от президента на УЕФА Александър Чеферин, от шефа на Асоциацията на европейските клубове Андреа Аниели и от Ларс-Кристер Олсон, който оглавява европейските лиги.

Той е разпратен часове след като белгийската лига реши да предложи на общо събрание на федерацията местното първенство да бъде прекратено и "Брюж" да бъде обявен за шампион кръг преди края на редовния сезон. Окончателното решение за това ще бъде взето на 15 април.

УЕФА и партньорите ѝ обаче предупреждават, че ако дадена страна направи това, рискува тимовете ѝ да не бъдат допуснати до европейските клубни турнири. Централата специално обръща внимание на това всичко да се решава на терена и първенствата да приключват на базата на записаните там резултати. Не бъде ли изпълнено това, се поставя под съмнение спортният начин на класиране за турнирите.

"От изключително значение е дори подобна криза като тази епидемия да не възпрепятства това нашите състезания да се решават на терена според правилата и титлите да се печелят на базата на резултатите. Точно това трябва да осигурим, докато съществува и последната възможност то да бъде сторено", се казва в писмото от УЕФА.

Препоръката за довършване на първенствата беше дадена още преди два дни, когато УЕФА направи поредно видеоконферентно заседание. А писмото от снощи може да промени плановете на БФС.

След въпросния конферентен разговор изпълнителният директор на централата ни Борислав Попов предположи, че сезонът в efbet Лига се очертава да бъде завършен след изиграване на последните два кръга от първата фаза и без втората, в която тимовете се разделят.