С гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС - актуализацията на републиканския бюджет премина безпроблемно на първо четене в комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Заседанието продължи почти 2 часа, които се изпълниха най-вече от встъпителното слово на финансовия министър Владислав Горанов и 30-минутната реч на финансовото острие на БСП Румен Гечев. 
 
Решението накратко - бюджетът се актуализира и преминава от предварително разчетен като балансиран в такъв с дефицит от 3,5 млрд. лв. Освен това - повдига се таванът на възможния дълг от 2,2 млрд .лв. до максимален от 10 мрд. лв. Горанов обясни, че на първи етап държавата ще опита да набере финансиране от 4,2 мрлд. лв., а остатъкът до 10 млрд. лв. ще бъде теглен единствено, ако кризата се задълбочи. Днес следобед предстои и първото разглеждане на проекта в залата на Народното събрание.

Какво казва финансовото министерство

Днес Владислав Горанов изчете причините, заради които подопечното му ведомство иска актуализация на бюджета. Накратко икономическата криза и карантинните мерки ще доведат до неизпълнение на годишните прогнози по приходите с 2,44  млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, данък върху доходите на физическите лица, социалноосигурителни вноски и др. Един милиард ще бъде изхарчен за схемата 60/40 за компенсиране на заплатите на работници от засегнати фирми и 700 млн. лв. за капитализацията на ББР, чрез която тя ще издаде гаранции към търговските банки. 
Дългът от 4,2 млрд. лв. ще компенсира именно тези дупки, които ще се отворят в хазната. Финансовият министър отрече обвиненията от последните дни, че таванът до 10 млрд. лв. в празен чек в името на правителството, защото всяко ново теглене на дълг ще мине през парламента. 

Опозицията оспори почти всичко

Румен Гечев говори близо 30 минути като зададе няколко въпроса и оспори почти всички държавни мерки.  БСП попита защо не се използва фискалния резерв, а вместо това се тегли дълг. 
 
"Считаме, че този резерв може да бъде използван в края на годината, ние все пак сме политици, когато има избори и Вие пазите резерва да раздавате, както всяка година, пари на кметовете си"
 
Той поиска и да знае какви падежи ще има новият кредит, за какви срокове ще се взима, външен или вътрешен ще бъде. 
 
Попита и как правителството е изчислило своите данни и как при положение, че всички държави от Европа чакали намаление на БВП от по близо 10%, България очаква само 3% спад. 
 
Гечев коментира и мярката 60/40.
 
"Ние сме страната, която предлага най-малко участие на държавата. И Румъния, и Германия дават повече. Такова съотношение няма никъде. Този милиард, който ще изхарчите просто няма да бъде използван"
 
Освен това той предположи, че Българската банка за развитие ще раздава парите на близки до властта компании. Всъщност тези 700 милиона лева са за банкови гаранции и банката няма да ги раздава сама. 
 

ДПС: Подкрепяме актуализацията, мерките са добри

 
От името на ДПС Йордан Цонев обяви, че Движението ще подкрепи актуалиацията и че напълно подкрепя правителството. 
 
"Ние отказваме да бъдем несъпричастни с останалите институции, искаме да изглеждаме максимално единни и ще дадем своя принос"
 
Според него да се говори за дълг от 10 млрд. лв. е непрофесионално, защото ставало дума за именно 4,2 млрд .лв. 
 
Освен това милиардът за 60/40 нямало да бъде оставен неизползван. Според него, дори компаниите да не се възползват от мярката, то те ще пуснат работниците си на борсата и техните обезщетения пак ще дойдат от тези пари, тоест от фонд "Безработица".
 
ДПС подкрепя и капитализацията на ББР.
 
Все пак Цонев обясни, че мерките са добри единствено като първи етап на справяне с кризата и че ако тя продължи ще е нужно много повече.
 
Дебатът продължи спокойно с още едно изказване на БСП, а Менда Стоянова опита да коментира изказване на Георги Търновалийски, но се обърна случайно към Румен Гечев. Обясни грешката си така:
 
"Г-н Гечев, не мога да откъсна погледа си от вас"
 

Помощта от  ЕС

По думите на Владислав Горанов такава допълнителна помощ няма, имало само възможност за преразпределяне на вече отпуснатите средства на странта ни.
 
Голяма част от тези ресурси обаче вече били договорени или изразходвани. 
 
По отношение на мярката 60/40, Горанов беше пределно прям:
 
"Нека си дадем време да видим как ще работи мярката, но аз съм сигурен, че ще има бизнеси, които няма да могат да се запазят"