Извънредното положение е удължено до 13 май. Това реши парламентът днес. 122 депутати бяха  "за", 47 "против", 7 се въздържаха.

Депутатът от ВМРО Александър Сиди заяви, че партията не подкрепя удължаването на извънредното положение до 13 май. Според "воеводите" е достатъчно извънредното положение да се удължи до края на април. От ВМРО смятат, че предложението на правителството не е достатъчно добре обосновано. Сиди каза, че е възможно до края на месеца депутатите да се съберат отново и да удължат извънредното положение ако това се нагала.

Същото предложение направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Предложението за срок на извънредното положение до 30 април обаче не бе прието.

"Ние сме в основата на това извънредното положение да бъде със срок. Правителството искаше то да е безсрочно", припомни Нинова.

Тя изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е обещал да отчете пред парламента какъв резултат дават мерките, но това не се е случило. Депутатът от БСП Валери Жаблянов припомни, че подобни са сроковете и в други европейски страни.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията ще подкрепи предложението на правителството за удължаване до 13 май. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки дори поиска извънредното положение да е безсрочно.

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че медицинските лица казват, че пикът на епидемията ще бъде в края на април.

"Въпросът е хората да излязат живи и здрави, за да бъдат готови да работят", каза още Биков.

И попита:

"Има ли правителство, което да иска извънредно положение при ръст на икономиката?".

Той отхвърли обвиненията, че ГЕРБ иска едва ли не извънредното положение да продължи възможно най-дълго.

Според Менда Стоянова (ГЕРБ) извънредното положение трябва да се удължи, за да имат хората и бизнесът яснота какво ще се случва в следващия месец.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че в закона за извънредното положение има редица правила и норми.

"Извънредното положение се изпълва със съдържание от законодателството. Понасяме политическата отговорност за този срок, дано да е достатъчен", каза Горанов.

И допълни, че от кризата няма да излезем с отмяна на извънредното положение.