Главният прокрор Иван Гешев даде кратко интервю пред БНТ, в което нарече системата за случайно разпределение на делата в съдилищата "коронавирус в съдебната система".

Днес прокуратурата обяви, че почва досъдебно производство по нареждане на шефа си и по сигнал, който представлява одит на системата за случайно разпределение, изпратен им от 6-има членове на ВСС.

Той на няколко пъти подчерта, че на експертите, на чиито одит се базира започналото дело, не е даден достъп до системата, "така че техните изводи не могат да бъдат потвърдени категорично".

Но... Изводите били такива, че той бил потресен (на няколко пъти използва думата).

Именно заради отказания достъп от страна на ВСС от СГП образували досъдебно производство за компютърно престъпение и са възложили експертиза. Така вече отишли във ВСС с право на достъп. Но тепърва предстои да се потвърди дали това, което се съдържа в одита, е така, подчерта главният прокурор, след като днес и говорителката му Сийка Милева използва силни думи (че прокуратурата ще спасява "заложеното на карта", доверие в съдебната система, б.р.). 

"Това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната система. Това ще е коронавирус в съдебната система", ясен бе Гешев, въпреки че експертите още са нямали достъп да видят какво става в сървъра.

Той подчерта че са засегнати "хиляди и стотици хиляди дела с множество имуществени и неимуществени интереси" на български граждани.

А какви са все пак самите изводи в доклада?

"Всеки, който има електронен подпис - какъвто и да е, който си е изкарал, може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко: да модифицира данни,  да разпределя състави, да моделира данни...

Това по същесто означава, че всеки с почти никаква компютърна грамотност, разполагайки с електронен подпис, може да прави всичко – което за мене е потресаващо."

На въпрос - верен ли е фолклорът, че има цени за разпределяне примерно едно търговско дело да иде при "правилния" съдия, главният прокурор също отбеляза, че го е чувал, но се "надява да се окаже, че не е вярно".

И за да няма неясноти за публиката, въпреки експертите с недаден достъп и образуваното едва днес разследване, посочи поименно виновните:

"Виждам как през 2015 г. под натиска на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, на Калпакчиев, се създава една централизирана система от една фирма. Която би трявало да е временен вариант - без обществена поръка. И в продължение на 4-5 години въобще не е одитирана по никакъв начин тази система. (тогава системата се създаде почти на "пожар", защото след изказване на френския посланик Дьо Кабан, се откриха пробиви в старата система за случайно разределение, б.р.).

И сега тази сигурност се оказва не компрометирана, тя се оказва нула!

И си задавам въпроса, на който нямам отговор: защо миналата година г-н Лозан Панов и там... двете-три присъдружни негови дами, които гравитират около него, се хвърляха като Матросов на амбразурата, за да не се извърши техническа експертиза - IT одит, на тази система за случайно разпределение на делата. Нямам отговор."

Изводите са:

"Това е все едно 5 години не сме имали правосъдие."