Обвиненията срещу руския активист Сергей Колтирин отново потвърждават тенденцията на арести и дискредитиране на гражданското общество в страната.

Това заяви специално за Клуб Z Петер Стано – говорител на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Поводът бе наша молба за коментар във връзка със смъртта на руския историк и правозащитник на 2 април. Колтирин почина в затворническа болница от рак. Въпреки че през март съдът нареди предсрочното му освобождаване поради тежката болест, той остана зад решетките, тъй като прокуратурата протестира срещу решението. Осъденият на 9 години затвор по скалъпени обвинения историк умря, докато очакваше съдбата му да бъде решена.

„Предсрочното освобождаване по хуманитарни причини е основано на грижа за умиращия. За съжаление, тази процедура бе игнорирана в случая с Колтирин“, коментира Петер Стано.

Според него има тревожни паралели със случая с друг руски историк – Юрий Дмитриев, председател на карелския клон на Общество „Мемориал“.

При това и двамата се занимават с едно и също нещо – изследват престъпленията на сталинизма. И двамата бяха обвинени в педофилия. Дмитриев е в ареста от края на 2016 г. и все още е подсъдим.

Сергей Колтирин, който почина на 67 г., бе директор на музея в град Медвежиегорск в руската автономна република Карелия. Музеят стопанисва горския масив Сандармох.

Точно на това място в края на 90-те г. на ХХ век колегата му Юрий Дмитриев откри масови гробове на жертви на сталински репресии от 1937 г.

Руските власти обаче твърдят, че там са заровени съветски военнопленници, разстреляни от финландски войници през Втората световна война. От лятото на 2018 г. разкопки в Сандармох извършва подрепяното и финансирано от държавата Руско военно-историческо общество (РВИО). То се оглавява от Владимир Медински – доскоро министър на културата, а днес съветник на президента Владимир Путин.

Колтирин нееднократно публично се изказа срещу тази теза. И на няколко пъти намекна, че се опасява да не го сполети съдбата на Юрий Дмитриев. Както и стана.

Присъдата

Историкът бе арестуван през октомври 2018 г. Той и още един човек бяха обвинени в развратни действия без прибягване до насилие срещу малолетно лице по предварителен сговор, както и в незаконно притежавано оръжие.

През май 2019 г Сергей Колтирин бе осъден на 9 години затвор. Според съда и той, и подсъдимият с него Евгений Носов частично признали вината си. Магистратите обаче така и не разгласиха подробности за това, което породи сериозни съмнения в истинността на твърденията.

В затвора у Сергей Колтирин бе открит рак. Той се оказа неизлечимо болен. Именно по тази причина съдът постанови той да бъде освободен. Но прокуратурата протестира и активистът така и не доживя излизането си.

Случаят с Юрий Дмитриев

Историкът Юрий Дмитриев бе арестуван на 13 декември 2016 г. Това стана малко, след като оглавяваният от него карелски „Мемориал“ публикува имената на над 40 000 милиционери, участвали в сталинските репресии.

Изследователят бе обвинен в производство и съхраняване на детска порнография. В компютрите му бяха открити снимки на осиновената му дъщеря Наташа, които той е правил по искане на социалните служби.

През април 2018 г. Дмитриев бе напълно оправдан. Два месеца по-късно обаче Върховният съд в Карелия отмени оправдателната присъда и нареди ново дело.

Миналата седмица делото срещу Юрий Дмитриев бе отложено за пореден път. Арестът му бе продължен до 25 юни.

Тогава ЕС поиска свобода за руския историк и други хора, задържани като него по скалъпени обвинения.