Ирак забрани вчера работата на своя територия на Ройтерс за три седмици, след като ден по-рано агенцията разпространи материал, в който се твърди, че страната съобщава за по-нисък от реалния брой заразени с новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Иракските власти освен това са глобили Ройтерс с 25 милиона динара (около 20 800 долара), се казва в изявление, публикувано на сайта на Комисията за комуникациите и медиите.

В четвъртък агенцията публикува репортаж, в който няколко източника твърдят, че иракското правителство признава само за стотици заразени, при условие че реалният им брой се измерва в хиляди.

Вчера иракското министерство на здравеопазването съобщи за 820 потвърдени случая на зараза и 54 починали. Според материала на Ройтерс реалният брой на заразените е между 3000 и 9000.

Агенцията застана твърдо зад репортажа, като отбеляза, че той се основава на добре осведомени медицински и политически източници и "представил изцяло позициите на иракското министерство на здравеопазването".

Това е вторият по рода си случай в Близкия изток. В края на миналия месец Египет изгони кореспондент на британския вестник "Гардиън" за това, че цитирал изследване, според което реалният брой на заразените в страната е по-висок, отколкото съобщават властите, отбелязва АП.