Президентът Доналд Тръмп е уведомил Конгреса в петък, че уволнява главния инспектор на разузнавателната общност в САЩ, който е замесен в започването на разследването за отстраняване от длъжност на  президента миналата година, предаде Ройтерс.

В писмо до законодателите Тръмп казва, че възнамерява да отстрани служителя Майкъл Аткинсън след 30 дни. Президентът казва: "жизненоважно е да имам най-пълно доверие на назначените за главни инспектори”.

“Не такъв е  вече случаят, що се отнася до този главен инспектор", пише още президентът.

Представител на администрацията е казал пред Ройтерс, че Томас Монхайм, разузнавач от кариерата, засега ще бъде изпълняващ длъжността главен инспектор.

Aткинсън, който е бил назначен от Тръмп, е бил установен като подалия сигнала, че Тръмп е злоупотребил с властта си, опитвайки се да убеди Украйна да се намеси в негова полза в кампанията преди американските президентски избори през ноември тази година.

Според правно становище на Министерството на правосъдието, Аткинсън е изразил безпокойство, че Тръмп поема сериозни рискове във връзка с националната сигурност и контраразузнаването, когато е притиснал украинския президент Володимир Зеленски да разследва потенциалния президентски кандидат на демократите Джо Байдън и сина му по време на телефонен разговор на 25 юли миналата година.

След оспорвани и партийно оцветени изслушвания, доминираната от демократите Камара на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп, но Сенатът, където преобладават републиканците, го оправда в началото на февруари.

Демократите затрупаха Тръмп с критики за уволнението на Аткинсън, особено в момент, когато страната е дестабилизирана от пандемията от COVID-19.

“Насред национално бедствие е безскрупулно президентът да се опитва пак да подкопае интегритета на разузнавателната общност, уволнявайки още един представител на разузнаването, за това че просто е вършил работата си”, каза сенаторът демократ Марк Уорнър, който е член на сенатската комисия по разузнаването.