"Лично за мен замразяването на депутатските заплати е популизъм"

Това заяви председателката на комисията по бюджет и финансови към Народното събрание Менда Стоянова тази сутрин в ефира на бТВ. 

Думите й идват на фона на големия скандал, който сътвори председателят на парламента Цвета Караянчева, която обясни на практика същото - че искането депутатите да не си вдигат заплатите е популистко, защото така те можели да даряват повече средства в борбата срещу епидемията. Буквално на другия ден премиерът Бойко Борисов обеща, че ще замрази възнагражденията на народните представители до нивото от декември 2019-а и тези от ГЕРБ ще даряват половината от възнагражденията. А Караянчева се извини за думите си.

Днес Менда Стоянова обясни, че дори да не получат допълнително си възнаграждение тези пари щели така да останат в бюджета на Народното събрание. Каза и какво решение е взела парламентарната група на ГЕРБ.

"Това не решава въпросът, това че ще вземат с по 200 лв. по-малко. Трябваше да кажем каква част от заплатите си можем да дарим и то щеше да бъде много повече. ПГ на ГЕРБ дари 100 000 лв. Ние пък дарихме по 1000 лв. от заплатите си, а сега решихме да дарим половината от основните си заплати, но и за други каузи"

Депутатската заплата по закон е 3 пъти колкото средната за страната в обществения сектор. Това означава, че към момента тя е малко под 4000 лв. Тоест - ГЕРБ обещава да дарява всеки месец по около 2000 лв. от депутат. 

Иначе - Стоянова премина през целия конспект от гореще политически теми. Тя повтори, че новият дълг няма да бъде 10 мрлд. лв., а на първи етап ще бъдат изтеглени само 4,2 млрд. лв. за запушване на дупките в хазната. 

Бюджетът и резервът пък не били продънени, както обвинява опозицията. 

"Към 31 март салдото на бюджета на държата е положително с 1,2 млрд. лв.", обясни тя (б.р. - то все пак намалява с над 200 млн. лв. спрямо данните от февруари).

Тя коментира и спорната мярка за икономическа подкрепа, станала известна като 60/40. Основната идея на програмата е държавата да даде 60% от заплатите на служители в засегнатите компании, а работодателят останалите 40% плюс осигуровките. Според всички работодатели схемата реално връща пари в хазната и от нея могат да се възползват само големите фирми с добра ликвидност. Последното проучване на БСК по темата пък показа, че едва 8% от българските предприемачи мислят да ползват схемата. 

"Нека да го кажем - само за два дни имаме заяви на 230 фирми. В България има 300 000 фирми, половината, от които не работят", каза Стоянова. 

Всъщност дните, в които работодатели можеха да подават заявление досега не са два, а пет. Освен това в България има почти 400 000 активни компании, при това основно малки.

За тези пък, които са решили да не ползват  60/40, оставал варианта да си съкратят служителите и те да отидат за обезщетения от фонд "Безработица". Именно затова и бил нужен един милиард допълнително във фонда. 

Стоянова призна, че безработицата се увеличава, но заяви, че голяма част от хората, които се записват в бюрата по труда от тези хиляди българи, които са се върнали от чужбина. Припомняме, че голяма част от тези хора са работили дълги години навън и много от тях са се осигурявали в чуждите системи, тоест - ползват парите на другите социални системи, а НОИ е само посредник. 

Тя обясни, че най-мрачната прогноза за икономическа ситуация сочи спад на БВП с 6-7%, а актуализацията на бюджета върви по сценарии за спад от 3%. Преди дни Владислав Горанов пък обясни, че министерството на финансите разглежда най-тежкия варианти на криза и именно той е записан в новите разчети.

Председателката на бюджетната комисия напълно подкрепя удължаването на извънредното положение. 

"Нямам съмнение, че трябва да гласуваме удължаването на извънредното положение до 13 май. Това са препоръките на щаба, това не е някакъв щаб, това са сериозни хора и те ни помагат това, което се случва по света да не се случи тук"