Главният прокурор Иван Гешев даде второ "програмно" интервю от вчера следобед до днес сутринта по темата "бял хакер". Като днес вкара в оборот и "слухове", които иначе се надявал да не са верни - че изборът на точно определен съдия чрез системата за случайно разпределение струвал 10 000 евро.

Вчера прокуратурата обяви, че започва досъдебно производство по нареждане на шефа си и по сигнал, който представлява одит на системата за случайно разпределение, изпратен им от шестима членове на ВСС. Бил открит "пробив". Сървърът се намира във ВСС.

Изненадващо през лятото на миналата година за проблеми със случайното разпределение заговори правосъдният министър Данаил Кирилов. Той дори обяви, че ще праща на ВКС (с председател Лозан Панов) "бял хакер", направи посещение там и не остана никак доволен от видяното. След това потече мъчителна процедура за избиране на желаеща да извърши одита външна фирма.

След тази новина, Гешев се изяви вчера привечер в БНТ, а тази сутрин и в Нова тв. Където повтори едни и същи неща. Разликата е само в обявяването на "цената". По "слухове". Иначе по собствените му думи на експертите, на чиито одит се базира започналото дело, не е даден достъп до системата, "така че техните изводи не могат да бъдат потвърдени категорично".

"Един човек с лаптоп в Разград може да разпредели, което и да е дело и в който й да е съд. Да манипулира данни по какъвто иска начин, да трие данни и да не остават следи. Да отбелязва, че определени съдии са в отпуск. Аз искрено се надявам слуховете, които циркулират от около 10 000 евро за разпределяне на дело на конкретен магистрат, да се окажат неверни. Въпреки че като чета този IT одит, съм потресен", заяви.

Това дали системата е била пробита, ще каже с категоричност назначената в хода на досъдебното производство компютърно-техническа експертиза. Защото на възложения IT одит на определена фирма е представен частичен достъп до централизираната система. Точно това наложило от Съдийската колегия на ВСС и един представител на Прокурорската колегия да сигнализират прокуратурата. В резултат на това било образувано досъдебно производство в СГП - заяви още Гешев.

"Но това, което прочетох от доклада на одитиращата фирма, се констатира и потвърди изцяло. Това означава, че все едно ние не сме имали система за случайно разпределение на делата в продължение на 5 години. По същество - все едно не сме имали правосъдие. Това може да бъде сравнено като коронавирус в съдебната система", повтори тезата си от вчера.

Системата работи от 5 години и е дело на фирма "Смарт Системс 2010". Компанията не е сред известните в IT сектора - твърди Гешев. Според Иван Гешев причините за проблема трябва да се търсят в предишни управленци от Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието - заяви още и посочи "виновниците":

"Защо хора, които говорят за конституционна реформа, за съдебна реформа, за справедливост, за истина и за какво ли още не, като г-н Калпакчиев и като г-н Христо Иванов са натискали без обществена определена фирма да създаде тази система. Защо тази система е фукционирала без техническа експертиза за нейната сигурност в продължение на 4-5 години? Без IT одит! Защо тази фирма – незнайно защо, осъществява дейност, не иска пари за поддържането на тази система. По същество – безвъзмездно е поддържала системата."

Главният прокурор хвърли топката и към някои членове от настоящия състав на кадровия орган. Без изненада:

"Интересно ми е защо г-н Лозан Панов и присъдружните му дами от ВСС, доколкото чета протоколите през 2019 г., са се хвърляли като Матросов на амбразурата срещу това да се извърши техническа експертиза  на тази система за случайно разпределение на делата."

Същите думи за "Матросов" и Панов Гешев използва и вчера.