Третирането на икони и иконостаси с дезинфектанти, съдържащи хлор, алкохол и повърхностно активни вещества (ПАВ), може да ги увреди трайно и безвъзвратно, съобщават специалистите по консервация и реставрация от Националната галерия в писмо, изпратено до Светия Синод. Експертите препоръчват различни мерки за дезинфекция на религиозните храмове.

Реакцията на реставраторите е провокирана от обявените от Синода мерки за дезинфекция в църквите, които предвиждат иконите да бъдат забърсвани, за да се предотврати предаването на коронавирус чрез тяхната повърхност, а местата за сядане да бъдат обработени със специални препарати.

Специалистите от лабораторията по консервация и реставрация в Националната галерия имат дългогодишен високопрофесионален опит в работата с произведения на религиозното изкуство. Постоянната им задача е да се грижат за богатия фонд на Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“. В писмото до Синода реставраторите отбелязват, че иконите и металните им обкови, дърворезбата по иконостасите и църковната утвар имат различна материална специфика, което изисква повишено внимание при използването на дезинфектанти. Тяхното експертно мнение, изпратено до Синода, включва следните констатации:

„Третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, препарати на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план – и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията;

Обковите и позлатените повърхности също не е препоръчително да се третират с гореспоменатите препарати;

Третирането на метална църковна утвар със съдържащи хлор препарати и други почистващи агенти, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), в дългосрочен план може да доведе до образуването на корозионни продукти и до деструкция на метала.

Избягването на директен контакт с повърхността на иконите може да се постигне чрез поставяне на стъкло или друг подобен материал, който лесно се дезинфекцира“.

От Националната галерия изразяват готовност да изготвят подробно предложение как да бъде запазено църковното изкуство в условията на коронавирус.

"Площад Славейков"