Не е време за спорт - освен ако го практикувате сами вкъщи. Не е и време да се тревожим кога и как ще се завърнат големите мачове, първенства и турнири. 

И въпреки това - карантината щеше да е много по-поносима, ако поне по телевизията можехме да гледаме футбол, тенис, Формула 1, баскетбол и каквото още там. Свикнахме когато и да включим определени канали по тях да върви нещо спортно. И то на живо.

Но спортът няма как да бъде пренебрегнат от всичко, което се случва в момента - той е част от средата и живота ни. Не е само страст и удоволствие, в него са заети милиони и допринася за БВП на всички развити страни. Неволно май се оказа и причинител за разпространение на заразата с коронавируса в Европа.

Ето как COVID-19 парализира световния спорт около месец, след като мерките започнаха да се затягат и да се отлагат събития.

Футбол

В момента футбол се играе само на 2-3 места по света, едно от които е Беларус. Всички големи първенства и турнири са отложени за неопределено време - Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, Серия А, френската Лига 1, Шампионската лига, Лига Европа, баражите за Европейското...

УЕФА отложи Евро 2020 за догодина. Така отвори място за довършване на първенствата и турнирите през юни и юли, но засега всичко е в сферата на хипотезите. Сроковете постоянно се отлагат. Ясно е, че през април футбол няма да се играе, а почти сигурно и през май, ако карантината въобще се вдигне скоро, ще са нужни около 20 дни за подготовка.

Като краен срок за подновяване на първенствата се сочи краят на юни. УЕФА обаче има и сценарий, според който вътрешните шампионати и евротурнири да се довършват през август - септември. Какво ще стане в такъв случай с началото на следващия сезон, който започва с летни предварителни кръгове в Шампионската лига и Лига Европа?

Белгия реши да прекрати първенството си и да обяви "Брюж" за шампион. Това разгневи УЕФА, която с писмо до всички федерации заплаши страните, които сега вземат подобно решение с недопускане на отборите им до турнирите. Така нищо чудно на 15 април общото събрание на Белгийската футболна федерация да отхвърли предложението на Лигата.

България? Водещият сценарий тук е да се доиграят последните два кръга от първата фаза на efbet Лига, евентуално да се играят баражи за влизане в елита, полуфинали и финал за Купата. Дебати ще има идната седмица. Размаханият пръст от УЕФА може да внесе корекции. Едно е сигурно - ще има консултации с Нион. И вероятно отлагане на крайното решение за "неопределено време".

Или както заяви Премиърлийг след конферентна среща вчера, "футбол ще се играе тогава, когато е безопасно да се играе".

Олимпийските игри Токио 2020

След дълго "тупане на топката" и уверения от Токио и МОК как няма причина да се отлагат Олимпийските игри, това все пак се случи преди броени дни. Най-големият спортен форум получи нови дати - 23 юли - 8 август 2021 г. Те почти съвпадат със заложените за тази година, а името остава - Токио 2020. Преместени са и Параолимпийските игри. 

Не се провеждат и олимпийски квалификации в десетки спортове. 

Баскетбол, волейбол и други колективни спортове

Подобно на футбола - във всички тези спортове първенствата и турнирите са спрени до второ нареждане. И навсякъде имат същите казуси. В професионалните лиги по баскетбол и хокей на лед на САЩ и Канада умуват дали да сложат край на сезоните и да съкратят плейофите, като например сериите с формулата "четири победи от седем мача".

Коронавирусът провали плейофоте и финалите на колежанското баскетболно първенство на Америка, известни като "Мартенска лудост" - най-голямото спортно събитие отвъд океана по това време на годината.

В края на март трябваше да е започнала бейзболната Мейджър лига. Както и футболната (сокър). Засега в бейзбола планират старт в края на месец май.

Във всичките тези спортове вече има доста случаи на спортисти и служители, дали положителни проби. Елитни състезатели и собственици даряват милиони за благотворителни каузи и на здравните си системи. Самолетите на отбори по американски футбол (например на бившия шампион "Ню Инглънд") доставят маски, препарати и медицинско оборудване. 

Загубите са с много нули отзад, но всички са в режим на изчакване. Америка подцени в началото COVID-19 и сега плаща цената.

Тенис

В началото се почна с отмяна на турнирите през март, последва целият сезон на "червено". "Ролан Гарос" беше пренасрочен от 24 май - 7 юни за 20 септември - 4 октомври. Това ядоса организаторите на US Open, тъй като френската надпревара трябва да започне седмица след края на тази в Ню Йорк.

Ясно е, че при това положение и тя ще отиде по-назад в годината. Междувременно тенис комплексът "Флашинг медоус" в "Куинс" се преустройва като временна болница.

"Уимбълдън" падна жертва и директно беше отменен за тази година. Досега това се бе случвало само по времето на войни. Организаторите ще получат 100 милиона паунда от застраховка, но те няма да покрият всички загуби.

Засега е ясно, че до края на юли тенис няма да се играе. Въпросът е какво от сезона може да се спаси. Не е изключено да се стигне до решение в края на годината да няма почивка.

Формула 1

Старт на сезона в Австралия не видяхме, защото нямаше такъв. Хора от екипите на "Уилямс" и "Хаас" дадоха положителна проба и целите тимоме бяха поставени под карантина. Всички стартове през март, април и май са отложени. Както и Гран При на Азербайджан на 7 юни. 

И тук се говори за удължанване на сезона - когато той започне, до януари 2021 г. Американските собственици на надпреварата и босовете на пистите се надяват на сезон с поне 15-18 старта от предвидените 22.

Междувременно не липсват и екстравагантни идеи, като тази на шефа на "Ред Бул" Хелмут Марко, който предложил на пилотите си да се заразят с вируса и да го изкарат, докато трае карантината.

А каквото важи за Формула 1, се отнася и за останалите моторни спортове по целия свят - няма дъх на бензин и оглушителен шум по пистите.

Междувременно заводите на автомобилните производители и отборите са преориентирани и в момента произвеждат респиратори, маски, облекла, очила, предпазители и каквото ви хрумне в помощ на битката с пандемията.

Бокс

Коронавирусът засега осуетява два мача за световни титли в тежка категория - Антъти Джошуа - Кубрат Пулев (20 юни) и третият между Тайсън Фюри и Дионте Уайлдър (края на юли).

Задраскани са и всички останали сблъсъци в категориите. Тук попадат още няколко защити на титли. Надеждите са боксът и останалите бойни спортове да се завърнат в края на лятото.

Други спортове и турнири

Тревата засега ще мине не само без тенис, а и без голф. Списъкът предвожда Мастърсът в Огъста, Джорджия.

Шокиращо е, че Великобритания проведе Фестивала по конен спорт с Челтнъм през миналия месец. Там имаше десетки хиляди души. Малко след това обаче британският премиер Борис Джонсън обърна плочата.

Световното първенство по лека атлетика в зала (13-15 март) в Китай нямаше как да започне. Отложени за есента са маратоните в Южна Корея, Париж, Лондон, Барселона и т.н.

Керванът в колоездачната обиколка на Италия, предвидена да стартира през май в Унгария, няма да потегли. Под същата заплаха е и "Тур дьо Франс", който трябва да тръгне на 27 юни от Ница. Френското правителство обяви, че също обмисля екстравагантна идея - турът да мине без публика, като поне се спаси тв излъчването му.

Канселирани са големи колоездачни състезания като "Париж - Рубе" и обиколката на Фландрия.

Сезонът в зимните спортове приключи преждевременно, а Световните първенства по хокей на лед и фигурно пързаляне са отменени.

Те и още много други. А това трябваше да е паметна спортна година - като всяка високосна. С Европейско, Олимпийски игри и всичко останало от списъка по-горе, което доскоро считахме за даденост.