Николас Мадуро може да се кандидатира на избори във Венецуела, заяви в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел специалният представител на САЩ за южноамериканската страна Елиът Ейбрамс.

В началото на седмицата Вашингтон предложи нов план, наречен Демократична рамка за Венецуела. Той предвижда създаването на 4-членен държавен съвет. В него няма да влизат нито диктаторът Мадуро, нито признатият от Запада като временен президент Хуан Гуайдо.

Този орган трябва да избере временен държавен глава, който да управлява до изборите. И той ще бъде единственият човек, който няма да има правото да се кандидатира, уточни Ейбрамс.

Дипломатът цитира американско проучване, според което в момента рейтингът на подкрепата за Мадуро е между 12 и 15 на сто. И заключи, че той няма никакви шансове да спечели. Именно в това бил смисълът на казаното през седмицата от държавния секретар Майк Помпео, че Николас Мадуро няма да управлява Венецуела отново.

Сред поставените от САЩ условия е и разпускането на Учредителното национално събрание – орган, контролиран от управляващите, създаден по силата на извънредните президентски правомощия, след скато опозицията спечели убедително парламентарните изблори през 2015 г.

Самият Мадуро обаче отхвърли незабавно американското предложение. Според Ейбрамс колкото повече време той стои на власт, без да се оттегли и да бъдат свикани предсрочни парламентарни и президентски избори, толкова по-лошо ще се отрази това на страната.

Същевременно е важно не какво казва режимът публично, а какво в действителност мисли, изтъкна Елиът Ейбрамс. И затова могат да бъдат използвани посредници. Такъв може да бъде Католическата църква. Друг, и съвсем логичен вариант е Норвегия – тя вече бе посредник в предишните преговори между властите в Каракас и опозицията.

Предложената от Държавния департамент Демократична рамка за Венецуела няма нищо общо с обвиненията в наркотрафик срещу Мадуро и негови приближени, повдигнати миналата седмица от Министерството на правосъдието. Ейбрамс посочи, че правосъдната система в САЩ е независима и тя не се е консултирала с дипломатическото ведомство по случая.

„Обвиненията са повдигнати, защото  тези лица са натрупали десетки милиони, а вероятно стотици милиони долари от разрешаване на наркотрафика“, каза американският представител.

И описа схемата. През Венецуела преминават много малки самолети, превозващи наркотици от Южна Америка към САЩ и Карибите. Властите в Каракас ги пускат да продължат, но само ако получат подкупи. В противен случай машините и товарите биват задържани. Такива полети рязко са се увеличили през последните две години.

Именно по тази причина и от опасения, че престъпниците ще се възползват от коронавируса, САЩ обявиха началото на нова операция срещу наркотрафика в Атлантическия и Тихия океан.

САЩ ще вдигнат наложените санкции срещу търговското подразделение на руската петролна компания „Роснефт“, ако тя вече не търгува с Венецуела, каза още Елиът Ейбрамс. Компанията обяви миналата седмица, че е продала венецуелските си активи на руската държава, която притежава 100 процента от акциите й.

Абрамс обаче изтъкна, че все още не е ясно дали трансферът вече е извършен официално. При това става дума не само за активите, но и за това дали те са или ще бъдат прехвърлени на компания, за която се твърди, че е създадена специално за целта. И ако „Роснефт“ вече наистина няма нищо обко с Венецуела, тогава санкциите ще бъдат вдигнати.

ЕС се отнася положително към предложения от САЩ план за Венецуела. Това се казва в разпространена вчера декларация на Жозеп Борел – върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.