Европейската комисия одобри държавна помощ на стойност милиарди долари за Гърция, Португалия и Полша, за да имат възможност чрез грантове и гаранции за заеми да смекчат удара върху икономиката, нанесен от коронавируса, предаде Ройтерс.

Комисията, която следи за спазването на антимонополните разпоредби на ЕС, разхлаби правилата си миналия месец, позволявайки на правителствата от Евросъюза да подкрепят компании и банки, след като много заводи бяха спрени, а на европейците бе наредено да си стоят вкъщи, за да се спре разпространението на коронавируса.

В поредица изявления късно снощи и днес Европейската комисия одобри програма за държавна помощ на стойност 13 милиарда евро за португалската икономика, план за държавни гаранции на стойност 22 милиарда евро за Полша и схема от 2 милиарда евро за Гърция.

Преценено е, че схемите няма да нарушат конкуренцията в ЕС.

Полската схема за гаранции ще помогне на полските компании, засегнати от кризата с коронавируса, да покрият непосредствените си нужди от оборотен капитал и инвестиции, посочи заместник-председателката на Европейската комисия и еврокомисарка за конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление.

За Португалия тя отбеляза, че 13-е милиарда евро ще дадат възможност на страната да осигури преки грантове и държавни гаранции за заеми, които ще помогнат на малките и средни предприятия и на големите компании да посрещнат нуждите си от инвестиции и оборотен капитал.

Гръцката схема позволява държавни гаранции за заеми за оборотен капитал, допълни тя.