Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност, съобщи бТВ, позовавайки се на информация от членове на съвета.

Съветът беше създаден преди две седмици, за да помага медиците ни в лечението на пациенти с COVID-19. За това време те изготвиха комплексен документ, който да служи за наръчник.

Членове на съвета обясниха, че той прекратява дейността си, тъй като ангажиментите му са приключили. Преди два дни председателят му проф. Коста Костов обяви, че е готов доклад от 400 страници - от който "не е отрязан и нокът" - толкова е бил всеобхватен и е бил одобрен. Той включва препоръки към медицинските лица.

Още в първата си публична изява обаче членове на съвета предизвикаха обществен дебат. Тогава доц. Атанас Мангъров се обяви за възможно най-широко тестване на населението. Дотогава от Националния опертивен щаб бяха категорични, че т.нар. бързи тестове не са достатъчно добри.

Доц. Мангъров дори се обяви за облекчаване на мерките, за което бе разкритикуван лично от премиера Бойко Борисов - в същия ден, в който бе обявено, че докладът е готов.

"Всяка мисъл в посока "дайте ще пуснем младите напред да създадат имунитет" е все едно да кажем - ей тия ще умрат. С цялото ми уважение към г-н Мангъров. Аз няма да пусна моето дете. Това, което той говори, е невъзможно и всички държави, които го правеха, пред очите ни се отказаха.

Независимо, че е в съвета, изобщо не съм съгласен с това - той говори това, което хората искат да чуят. Поеми ангажимент с името и с титлата си, кажи "ей тия ще умрат" и ги посочи", заяви тогава Борисов.

На този етап обаче, министър-председателят не е разписвал заповед за разпускането на органа.