Болните от коронавирус към 8:00 часа на тази сутрин в България са вече 522-ма души. Това съобщи началникът на Националния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Починалите са общо 17 души. Средната възраст на жертвите е 65 години. От тях мъжете са 57%, жените - 43%. Починалите само вчера са трима.

Излекуваните вече са 37 души.

От новозаразените прави впечатление, че голямата част са по-скоро млади. В Бургас има заразено момче на 17 години, а в Русе - мъж на 21 години, който се е прибрал от Англия. В Стара Загора с COVID-19 е лекар на 35 години. Там има и болно семейство. В Сливен са регистрирани нови два случая - на жени на възраст съответно на 32 години и 64 години.

В София общо случаите са 308, 111 от тях се лекуват в болница. 

Що се отнася до заразените в държавните органи - 9 са открити в МВР, в армията - двама, като единият мъж е в тежко положение. 23 лица, работещи като медицински персонал, са също заразени.

Ген. Мутафчийски обяви, че в момента тече обширно тестване в медицинските заведения в София заради установен случай в Бърза помощ. Вчера са проверени 40 души, днес - още 40. 

"Трябва да се изследват всички болестни прояви на медицински персонал, това е най-важното. Трябва да се изследват всички работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност. Също тези с пневмония. Утре се открива лаборатория в "Пирогов" с PCR", коментира зам.-шефът на щаба проф. Тодор Кантарджиев. 

Обобщените данни показват, че заразените, които са пътували в чужбина, вече са под 30% от всички. По-голямата част обаче не са пътували никъде, тоест са заразени в България.

Увеличава се броят на заразените в Европа и към момента данните за смъртността надвишават очакваните, обясни ген. Мутафчийски:

"Смъртността в Европа се движи над 3%. Това вероятно е свързано със застаряващата популация на Европа, заради ненавременни мерки или по-голяма агресия на вируса."