Над 64 000 души вече са починали по света от новия коронавирус. Броят на заразените е 1 205 000, показват днешнните живи данни на worldometers.

Оздравели от заразата са 248 000 души по света.

Най-засегнатата страна в света остава Италия с над 15 000 починали и 120 хил. случая на зараза. Над 20 000 души в страната са оздравели. Втората най-засегната държава е Испания. На трето място са Съединените щати с почти 8000 починали и близо 300 000 случая на зараза (като по втория показател САЩ са на първо място в света).


21:53 ч.: Италия регистрира най-малкия брой смъртни случаи от две седмици

Италия регистрира най-малкия брой смъртни случаи от COVID-19 за денонощие за последните над две седмици, а властите започват да гледат към втория етап от битката срещу новия коронавирус, когато бъдат облекчени строгите мерки, наложени преди почти месец, съобщи Ройтерс.

Броят на починалите за последното денонощие е 525 души и е най-малкият от 19 март насам. 

"Кривата се стабилизира и започна да спада", каза Силвио Брусаферо, началник на Висшия институт по здравеопазването. "Това е резултат от постигнатото от нас ден подир ден", добави той.

18:11 ч.: Близо 10 000 глобени в Италия за ден за неспазване на самоизолацията

Над 9300 глоби бяха издадени вчера в Италия за нарушаване на строгите правила за спиране на разпространението на коронавируса, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Това е най-големият брой санкции, издавани за един ден от 26 март насам. На общо 9284 души са съставени актове, защото са напуснали домовете си без основателна причина, 54 са представили фалшиви декларации, а 10 болни от COVID-19 са си нарушили карантината. Това показват публикувани днес данни от Министерството на вътрешните работи.

15:21 ч.: Коронавирусът отне живота на легендата на американския футбол Том Демпси

Легендата на Националната футболна лига (НФЛ) Том Демпси почина след усложнения от коронавирус, съобщава АФП.

73-годишният бивш футболист, който игра в НФЛ от 1969 до 1979 година, страдаше от алцхаймер и деменция, а от COVID-19 се зарази в края на март в дома за възрастни хора в Ню Орлиънс, където живеел в последните месеци.

Демпси постави един от най-забележителните рекорди в НФЛ, след като на 8 ноември 1970 година вкара от невероятните 63 ярда. Той е член на Залата на славата на Ню Орлиънс Сейнтс от 1989 година.

Специфичните обувки на Демпси, които предизвикваха фурор по американските стадиони през 70-те.

14:04 ч.: Над 530 заразени за едно денощие в Москва

Броят на заразените с новия коронавирус за едно денонощие в Москва нарасна с 536 души, предаде ТАСС. Общият брой на заразените в руската столица възлиза на 3893. Иначе в цяла Русия заразените вече са 5389 според актуални данни. Зараза има в 79 региона на страната. Оздравели са 355 души. Общо починали са 45 души от началото на епидемията, от които двама тази нощ.

В съседна Украйна за последните 24 часа бяха регистрирани 156 нови случая на зараза, предаде ТАСС. В страната има общо 1251 случая на зараза, от които 32 с летателен изход. 25 души са оздравели.

13:23 ч.: Във Великобритания може да загинат от 7 до 20 хиляди души

Смъртните случаи, причинени от коронавируса, във Великобритания могат да достигнат между 7000 и 20 000. Такава оценка даде пред Би Би Си епидемиологът от Империъл колидж в Лондон Нийл Фъргюсън. Според него пикът на заболяването в страната може да бъде достигнат през идните 7-10 дни.

По данни към 4 април потвърдените случаи на заразени с коронавирус в страната са приблизително 44 000, като починалите са 4313. Британското правителство признава, че броят на заразените в действителност може да е значително по-голям, тъй като анализът на данните се прави въз основа на пациентите, постъпили в болница.
 

11:42 ч.: Токио регистрира най-големия си дневен скок на заразени 

Над 130 души са новозаразени с коронавирус в Токио, съобщи днес обществената телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс, цитиран от БТА.

Това е най-големият скок на броя на потвърдени новозаразени за един ден в японската столица, като общата бройка вече е достигнала над 1000 души, посочва Ен Ейч Кей.

11:05 ч.: Йордания ще следи нарушителите на мерките с дронове и камери 

Йорданските власти обявиха, че ще използват дронове и охранителни камери, за да се уверят, че полицейският час, въведен в цялата монархия заради коронавируса, се спазва, предаде Франс прес, като се позова на йорданския държавен министър за информацията Амджад ал Адайле.
В страна има петима починали, заразени с коронавируса, и 323 потвърдени случая на зараза.
Министърът увери, че властите ще вземат всички нужни мерки срещу хората, които нарушават решенията, взети с цел спиране на епидемията.

8:56 ч.: 104-годишна италианка пребори COVID-19

След две преживени световни войни 104-годишна италианка пребори COVID-19, пишат италианските издания "Кориере дела сера" и "Република".
Щастливката е Ада Дзанусо, родена през 1916 г., майка на четири деца и живееща от няколко години в старчески дом в Лесона в провинция Биела в област Пиемонт.

През последните седмици в старческия дом двайсетина души починаха, като при някои от тях беше потвърдена зараза с новия коронавирус.

Кошница с храна виси от балкон в Милано за тези, които са изпаднали в нужда. Това е нова спонтанна инициатива на солидарност между италианците в дните на пандемията.

8:12 ч.: Тръмп: Ще има много смърт, за нещастие. Ще има много смърт

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че на страната предстоят най-трудните й седмици досега, докато случаите на коронавирус се увеличават, като същевременно изрази нарастващо нетърпение спрямо мерките за социално дистанциране и заяви, че няма търпение икономиката да заработи отново. Тръмп намекна също, че има заслуга за доставката на респиратори от Китай за Ню Йорк и заяви, че очаква благодарност от губернатора на щата Андрю Куомо, който по думите му е получил повече помощ от всеки друг. Куомо бе похвалил правителството на Китай за помощта за осигуряване на доставката на респиратори за щата, пристигнала вчера на летище "Кенеди".


4:47 ч.: Китай докладва за 30 нови случая на коронавирус спрямо 19 предишния ден

Китай съобщи за 30 нови случая на коронавирус, регистрирани вчера, спрямо 19 предишния ден, предаде Ройтерс. Националната здравна комисия заяви днес, че 25 от заразените, регистрирани вчера, са пристигнали от чужбина, спрямо 18 такива случаи предишния ден.


4:39 ч.: Покажете типичната британска коравост, ще призове кралица Елизабет в телевизионно обръщение

Кралица Елизабет ще призове британците да покажат същата непоколебима решимост като предците си пред лицето на епидемията от коронавируса с доброжелателност и съпричастие в изключително рядко телевизионно обръщение, което тя ще направи тази вечер, за да сплоти нацията, предаде Ройтерс.

Надявам се, че в бъдещите години всички ще могат да се гордеят с това как са реагирали на това предизвикателство, а тези, които ще дойдат след нас, ще кажат, че британците от това поколение са били не по-малко силни от предишните. Че такива достойнства като самодисциплина, спокойна доброжелателна решимост и чувство за другарство все още са присъщи за тази страна", ще заяви кралицата според публикуваните предварително откъси от речта, описана от  Бъкингамския дворец като дълбоко лично послание.

"Съзнавам, че се обръщам към вас във време, което представлява все по-голямо предизвикателство, време на смут в живота на нашата страна, смут, който донесе мъка на някои, финансови трудности на мнозина и огромни промени във всекидневния живот на всички ни", са думите на кралицата, цитирани от Ройтерс.


0:30 ч.: Полският президент обяви, че на изборите за държавен глава през май може да се гласува по пощата

Полският президент Анджей Дуда обяви в публикувано днес интервю, че гласуване по пощата може да позволи произвеждането на президентските избори през май въпреки коронавируса, след като се появиха признаци, че управляващата коалиция може да се разцепи по този въпрос, предаде Ройтерс.

Управляващата партия "Право и справедливост" иска изборите да се състоят през май въпреки пандемията и предложи гласуването по пощата да замени със закон традиционното гласуване с бюлетина.
По-либералният младши партньор в коалицията "Порозумение" ("Споразумение") смята, че избори в този момент са нереалистични и предложи отлагането им с две години.

"Това решение (гласуване по пощата) беше използвано преди няколко дни в Бавария", каза Дуда пред католическия всекидневник "Наш дженник". "Можем да въведем тази идея и тук. Гласуване по пощата ще е нещо ново в Полша, но и ситуацията е необичайна", посочи президентът.

Попитан кога трябва да се състоят изборите, ако не са на 10 май, Дуда отбеляза, че това трябва да стане, когато е безопасно.
Като израз на решимостта на партията да въведе гласуване по пощата, вчера ПиС сложи начело на националната пощенска служба Томаш Зджикот, който запазва и поста си на зам.-министър на отбраната. 



0:15 ч.: Круизен кораб с двама починали от COVID-19 пътници акостира в Маями

Круизният кораб "Корал принсес" с двама починали от коронавирус пътници и 12 заболели акостира вчера в Маями, след като преди това му бе отказан достъп до Форт Лодърдейл и няколко латиноамерикански страни, предаде Франс прес.

Вчера във Форт Лодърдейл бяха допуснати два други круизни кораба - "Зандам", също със заразени на борда, и "Ротердам".
Сред заболелите са седем пътници и петима души от екипажа.


На "Корал принсес" пътуват 1020 пасажери и 878 души екипаж. Слизането на пътниците от кораба ще отнеме няколко дни поради ограничения брой на полетите, уточни операторът Princess Cruises, като подчерта, че нуждаещите се от спешни медицински грижи ще бъдат с предимство.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.