Както премиерът Бойко Борисов разпореди вчера, от ГЕРБ внесоха предложение партиите да не получават субсидия за времето на извънредното положение.

Това е записано в текст за изменения на закона за извънредното положение, който депутатите от правната комисия трябва да разгледат днес на второ четене, а парламентът да одобри окончателно утре. 

Преди два дни парламентът прие извънредното положение да бъде удължено с месец от първоначално предвидения срок 13 април. Така, ако текстът на ГЕРБ мине и в зала, партиите няма да получават субсидия за срока 13 март-13 май, като към момента не е ясно дали и този срок няма да бъде удължен.

В допълнение от ГЕРБ предлагат икономисаните от неизплатените субсидии да могат да се разпределят от Министерския съвет, но само за дейности, свързани с превенция на COVID-19, за лечение на инфектираните или за ограничаване на последствията от пандемията. 

По закон държавната субсидия се предоставя ежегодно от централния бюджет на партиите на четири части: до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември на съответната година. С изменението от ГЕРБ предлагат първият транш за тази година да бъде изплатен до 30 юни.

От ГЕРБ все пак са решили да се съобразят с призивите, че наказанията за нарушаване на наложените със заповеди на здравния министър мерки са високи и не съответстват на деянието. Става въпрос за глобата от по 5000 лв. за разходка в парка (за граждани без домашен любимец), за събиране на повече от двама възрастни на едно място без необходимата физическа дистанция, а за малко - за неносене на маска на обществено място (отменена към момента мярка).

Сега управляващата партия предлага глобата от 5000 лева (за физически лица) да стане глоба от 300 лева до 1000 лева при първо нарушение и от 1000 лева до 2000 лева при повторно. Глобата за юридически лица сега е 15 000 лв., като в новото предложение се намалява с 500 лева до 2000 лв. и с 2000 лева до 5000 лева, съответно при първо и при повторно нарушение.

За намаляване на санкцията и нейното "пропорциониране" според степента на опасност на деянието настояват и от останалите парламентарни групи.

Даренията за МВР - разрешени

С допълненията от ГЕРБ отпада и забраната в Закона за МВР за дарения към министерството. Сега такива са разрешени само от общини, държавни структури, държавни предприятия или търговски дружества със 100% държавно участие в капитала, както и международни организации. 

От ГЕРБ предлагат забраната за дарения да не се прилага и когато се сключват договори за лични предпазни средства - дезинфектанти, маски, спирт и пр., като мотивът е противодействие на разпространението на заразната болест.

Това означава, че частни лица вече могат да даряват полицията, разбира се - целево.

Щабът и резервът

С друго предложение на практика се премахва участието на Националния оперативен щаб при решенията за освобождаване на запаси от държавния резерв. В предложеното изменение на закона е записано, че военновременни запаси може да се освобождават "за безвъзмездно задоволяване на потребностите на националното стопанство и населението" (в т.ч. болнично домакинско имущество или други активи за многократна употреба) по предложение на председателя на агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", но след съгласуване с министъра на отбраната и само въз основа на "мотивирано искане от Националния оперативен щаб". В изменението, предложено от ГЕРБ обаче щабът се заменя с "държавен орган" - без да е уточнено кой. Така излиза, че всеки държавен орган може да се разпорежда с държавния резерв. 

Тъй като целият проект за изменение на закона не е придружен с мотиви - не е ясно каква е целта на този текст.

В проекта не се третира "ремонт" на мярката 60/40, определяна от бизнеса като неработеща.

Вносители са депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов, Менда Стоянова, Анна Александрова, която е и председател на правната комисия, Десислава Атанасова и Димитър Лазаров.

БСП с алтернативен проект

Свой проект за внесли обаче и от левицата - начело с лидера Корнелия Нинова. И той третира икономическите мерки. От БСП предлагат всяко лице, което в резултат на кризата е в неплатен отпуск, да получава месечно по една минимална работна заплата, както и осигуровки. Същото да важи и за самонаетите лица, искат още социалистите. Предлагат още търговците, чиято дейност е спряна в резултат на въведените от здравния министър мерки, да не плащат местни данъци за ползване на тротоари, площади, улични платна, както и такси за битови отпадъци.

Левицата също предлага намаляване на глобата от 5000 лева - но само за физическите лица. Искат да стане от 500 лева до 1000 лева.

Очаквайте подробности