"Нашият дълг е изпълнен достойно. Разговор за заплати не може да има. Ние работихме безвъздмездно и безкористно"

Това заяви днес пред бТВ професор Коста Костов, който до вчера ръководеше медицинския съвет за борбата срещу коронавируса. Именно той съобщи изненадващо, че екипът прекратява своята дейност. Мотивът - работата била свършена. 

"Уведомих премиера за това свое решение, не ме питайте как. Не мисля, че ще има от него негативна реакция", обясни той. 

Той беше категоричен, че съветът е изпълнил заповедта на премиера Борисов от 23 март, а именно - да изготви препоръки. 

"С този акт аз не казвам, че прекратявам дейността си, това е един формален акт, един жест."

Той обясни, че като прекрява работата на съвета - дава възможност на колегите си да се изразяват свободно. 

"Мненията ни вероятно ще бъдат разнопосочни. Искам да дам възможност на всички, включително и доц. Мангъров. Уважението ми към него е, че отстоява мнението си", обяви професорът. 

Припомняме, че доц. Мангъров е един от хората, които защитават идеята за провеждането на т.нар. бързи тестове. Идея, която се отрича като полезна от националния щаб, начело с ген. Мутафчийски.

Професор Костов разказа, че за седмица и половина, колкото продължи работата на съвета, хората в него са дали "твърде много енергия" и не са успявали да се наспят. 

"Това се отрази на усещането ни, че някъде трябва да спредм и да намалим това темпо и да се върнем при пациентите си. Моята задача като председател на медицинския щаб е да усетя това и да реагирам моментално"

Конфликтът с ген. Мутафчийски

"Напрежението между нас и щаба беше създадено изкуствено. Между мен и ген. Мутафчийски е имало в миналото конфликти лично. Но ние разбрахме, че двамата работим в една посока."

Така отговори проф. Костов на въпрос дали има конфликт между двамата ръководители на двете специални звена за борбата с коронавируса. На някои от пресконференциите отчетливо се наблюдаваше сериозно разминаване в позициите им. 

Костов заяви, че все пак, докато са работили през последните 10-ина дни между тях не е имало никакви разногласия, те просто са отговаряли за различни неща. 

"За две седмици в политиката разбрах, че можеш да се научиш на много неща. Аз оставам тук, на линия и излизам с усещане за диалог", завърши той.