Трябва ли заплатите и в съдебната система да бъдат замразени, както се очаква да се случи с депутатските - като морална подкрепа за хилядите новорегистрирани в бюрата по труда заради пандемията, а не само като публична демонстрация на дарителство?

На този въпрос му се наложи да отговаря главният прокурор Иван Гешев, който и днес не пропусна медийна изява. Гешев даде интервю за БНР (който иска да се информира и за предходните две от изминалите два дни - едно имаше в събота - за Нова тв и едно в петък - за БНТ, б.р.). 

Основната част на интервюто и днес бе посветена на досъдебното производство, което прокуратурата реши да образува, твърдейки, че всеки средностатичстически гражданин, стига да има електронен подпис, може да влияе на системата за случайно разпределение на делата. Не пропусна пак да обвини бившия правосъден министър Христо Иванов, както и председателя на ВКС Лозан Панов. Случаят стана известен като "бял хакер" (по правосъдния министър Данаил Кирилов, който обеща да прати "бял хакер" на ВКС).

Покрай преповтарянето на думите си от изминалите две интервюта, Гешев реши да каже и нещо положително (по собствените му думи). И то бе следното:

"Аз мисля, че тази криза, не само за прокуратурата, но и за държавата ни, е възможност. Възможност да отсееме зърното от плявата, възможност да изчезне по времето на прехода, нещо, което бих нарекъл "пяна", възможност да излезнеме по-обединени, защото виждам едно обединение, което не съм виждал последните 30 години в България, една масирана дарителска кампания, за която между другото благодаря и на моите колеги от прокуратурата, че се включиха в нея не само финансово, а и с кръводаряване (самият Гешев бе сниман как дарява кръв и това бе разпространено от прокуратурата, б.р.). Така че аз мисля, че ако използваме тази криза като стимул, може би ще излезнем по-силни, може би ще сме и по-добри."

След това "положително" слово, водещата попита - а ще проявят ли колегите на Гешев (респективно и той) и морална солидарност - чрез замразяване на заплати например.

Първоначално Гешев посочи, че "това е въпрос, който ще реши ВСС", като предполагал, "че ще бъде обсъждано в следващите седмици и месеци, които предстоят" - т.е. неясно кога в бъдещето, предвид факта, че извънредното положение е обявено до 13 май.

Но пък реши да изрази лична позиция, от която тряваше да се разбира, че ако замразяване на заплатите важи за едни (депутатите), то е редно да важи и за всички останали (разбирай - магистратите).

"За мен е ясно, че в момента сме в, както казах, почти военно положение - това го повториха почти всички европейски лидери. Едно такова положение налага и извънредни мерки. И те не може да са само за едни, а трябва да са за всички", заяви главният прокурор.

Малката подробност тук е, че заплатите на депутатите се индексират в хода на годината, докато за магистратските никога не се знае - въпреки че и техните по закон би трябвало да се индексират, но буквата на закона просто не се спазва. Така че не е много ясно как едно "замразяване" би показало солидарност. Освен ако не е "намаляване". В примера с депутатите, ако решат да замразят възнагражденията си до нивата от декември 2019-а, то на практика ще ги намалят.

Иначе Гешев обяви още, че е възложено на агенция "Митници" и на МВР да се проверят данъчните складове, където се съхранява спирт, защото имало "много интересни такива данни - че се задържат огромни количества, може би над 4 милиона тона спирт", което водело, според него, до скок на цените на дезинфектантите .