Прогнозите, че апелът към футболистите от Висшата лига на Англия да намалят заплатите си заради кризата с COVID-19 ще се превърне в поредна британска сага засега се оправдават напълно.

Асоциацията на професионалните футболисти (АПФ) отказва да подпише предложеното от Висшата лига споразумение за намаляване на заплатите с 30 процента за цяла година. Босовете на Премиърлийг са заложили още две основни точки: отпускане на 20 милиона паунда за Националната здравна служба (НЗС) и 125 млн. помощ за всички тимове от по-ниските нива на английския футбол, които по-тежко ще понесат последствията от карантината.

В резюме звездите от най-комерсиалната фитболна лига заявяват следното:

- готови са да подпомогнат клубовете си и всички ощетени, но считат, че 30-процентно намаление на месечните им възнаграждения всъщност ще ощети хазната и пожертваните от тях пари няма да достигнат най-важното си предназначение - здравната система;

- по-склонни са да се откажат временно от определена сума - така целта ще бъде изпълнена, и държавата ще спечели, и клубовете. Нещо подобно на направеното от играчите на "Ювентус", които разсрочиха във времето четири заплати;

- приемат помощта от 20 милиона към НЗС, но считат, че тя е малка и че трябва да се преведе по-голяма сума;  

- съгласни са 125 милиона паунда да отидат за по-малките клубове.

Във видеоразговора са се влючили капитаните на отборите, други звезди, като например Кевин де Бройне от "Манчестър Сити", треньорите, някои шефове на клубове. Босовете на Висшата лига са информирали състезателите, че ако мачовете до края на сезона не се доиграят, клубовете ще загубят общо 756 милиона паунда, които телевизиите, закупили правата за излъчване, ще си поискат обратно.

„Играчите са наясно, че комбинираните данъци от техните заплати са значителен принос за финансирането на важни публични служби, които са в особено критично състояние в този момент. Намаляването на финансовите възнаграждения с 30 процента за периода от 12 месеца ще коства много на Националната здравна служба и други финансирани от правителството услуги.

Предложеното 30 %-но намаление се равнява на над 500 милиона паунда в редуцирани заплати и загуби от данъци за над 200 милиона за правителството. Какъв ефект ще има тази загуба за правителството върху НХС? Беше ли това обсъдено от Висшата лига и дали здравният министър Мат Ханкок го предвиди, когато поиска от играчите да намалят заплатите си?", гласи най-важната част от изявлението на АПФ.

 „Всички играчи от Висшата лига искат и ще изиграят своята роля, допринасяйки значително във финансово отношение в тези безпрецедентни времена. Всички играчи напълно оценяват своята роля и отговорности в обществото по време на настоящата криза. Те са загрижени за всички тези, които са уязвими и пострадали от пандемията“, пишат още едни от най-високоплатените футболисти в света.

Така преговорите ще продължат в търсене на най-добрата формула. В последните дни темата за намаляване на заплатите на играчите се превърна в една от водещите в родината на футбола. Те бяха призовани да го направят от здравния министър Мат Ханкок, а също така от анализатори, общественици, политици и бивши играчи.

Междувременно "Ливърпул" стана поредният клуб на прицела на критиките. Почти сигурният нов шампион на Англия обяви, че смята да се възползва от една от антикризисните мерки на правителството - известна като "отпуск", за свои служители, които пряко не се занимават с футбол. Според нея държавата подпомага работодателите с 80 процента от възнагражденията (до 2500 паунда) на персонал, на който нямат възможност да плащат. Нещо като българската "60:40".

Така "Ливърпул" се нареди до "Тотнъм", "Нюкасъл", "Борнемут" и "Норич" - всичките заявили желание за подпомагане от държавата.

Намерението на "червените" е осъдено от бивши асове на клуба като Джейми Карагър, Дани Мърфи, Дитмар Хаман и Стан Колимор, които работят като тв анализатори и пишат за големи издания.

Те задават въпроса дали треньорът на клуба Юрген Клоп е наясно с намерението на мениджмънта, начело на който е американският милиардер Джон Хенри. Припомнят, че за изминалата финансова година приходите на "Ливърпул" са били рекордни - 533 милиона паунда, а печалбата - 42 млн.