ЕС ще губи по 2,5 - 3% от брутния си вътрешен продукт за всеки месец самоизолация по време на пандемията от коронавирус.

Тази мрачна прогноза направи европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон пред френското издание "Льо Паризиен", цитиран от БНТ.

По думите му икономическите последствия от пандамията и мерките, които правителствата предприемат, за да се предпазят от нея, ще бъдат изключително тежки. 

Според Бретон ЕС има шанс да излезе от кризата единствено със съвместните усилия на всички държави в блока. 

"Безспорна солидарност между европейските държави, между континентите, а също и с Китай, и утре, вероятно със САЩ. И, очевидно с Африка".

Това е поредният "вик" за солидарност от страна на високопоставен служител на Брюксел. Преди дни същото направи и Урсула фон дер Лайен, която обаче като че говореше по-скоро за икономическа солидарност. 

През последния месец тя претърпя забележителна трансформация по отношение на обсъжданите от много време в ЕС общи дългови инструменти. Припомняме, че всички средиземноморски държави се обявиха за издаването на т.нар. "коронаоблигации", тоест общ дълг на целия ЕС.

Срещу такова действие са северните страни-членки, начело с Германия, които отказват да плащат за огромните натрупани дългове на южните. По средата е новият силен човек в ЕС - френският президент Еманюел Макрон, който обаче подкрепя т.нар. "нов план маршал" и отдавна иска общият дълг да стане факт.