"За незабавно създаване на отделна структура с представители на ромската общност, която да подпомогне работата на Националния оперативен щаб с цел за по-лесен достъп, информация и превантивни мерки сред ромите."

Затова се обявиха днес от политическа партия "Дром" (Движение за равноправен обществен модел) и нейният лидер Илия Илиев в писмо до медиите. 

Според него ромското население в България живее "в почти капсулирана среда или така наречените „ромски гета“, а именно точно те могат да се превърнат в епицентър на разпространението на вируса".

По думите му тези хора имат труден достъп до здравеопазване, защото повечето са безработни и лишени от здравни осигуровки. 

Освен това - като се отчете фактът, че хигиенните навици и култура в ромските гета не са на високо ниво, Илиев стига до извода, че трябва да бъдат предприети допълнителни мерки за превенция на разпространението на COVID-19. 

"Дром" оценява неуморния труд и безсънните нощи на правителството и оперативния щаб, пише още в писмото, но отчита, че ново специално звено е необходимо и заявява готовност да помага на доброволни начала на щаба.

Припомняме, че няколко български града поставиха под блокада цели ромски квартали. Причината беше, че местните не спазвали мерките на щаба и правителството. 

Ето и целия текст на писмото:

Във връзка с епидемията, пред която е изправена страната ни. Считаме, че трябва да бъдат анализирани всички обстоятелства и факти, които биха довели до още по-голямо разпространение на смъртоносният вирус COVID-19. Имайки предвид, че в България голяма част от ромското общество живее в почти капсулирана среда или така наречените „ромски гета“, а именно точно те могат да се превърнат в епицентър на разпространението на вируса.

Тези хора, много често имат труден достъп до здравеопазването, поради факта, че много от тях са безработни и съответно лишени от здравни осигуровки, и още повече като отчетем факта, за хигиенните условия и култура в ромските гета, не е трудно да стигнем до извода, че ако не бъдат предприети специални мерки с цел превенция разпространението на COVID-19, това може да доведе до много тежки последствия за страната ни.

Преди всичко ние оценяваме неуморния труд и безсънните нощи на правителството и оперативния щаб в борбата срещу вируса, но също така, имайки предвид горепосочените факти, апелираме, за незабавно създаване на отделна структура с представители на ромската общност, която да подпомогне работата на НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ с цел за по-лесен достъп, информация и превантивни мерки сред ромите.

Ние от ПП „ДРОМ“ сме готови да съдействаме на доброволни начела в работа на  НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН  ЩАБ в борбата срещу епидемията.

С уважение,

ИЛИЯ ИЛИЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП „ДРОМ“