Има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България.

Това съобщи тази вечер в централната си емисия новини Българската национална телевизия (БНТ), позовавайки се на свои източници. Поводът за материала формално бе, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов е свикал на 9 април заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради системата за случайно разпределение на делата, чийто сървър се намира във ВСС.

Както е известно шестима членове от ВСС са сезирали прокуратурата, в частност главния прокурор Иван Гешев, за одит, който е открил според тях възможни пробиви в системата. От обвинението образуваха досъдебно производство, като твърдят, че има "множество слабости" - което по думите на самия Гешев все още не е надлежно установено от одиторите. Макар да обяви, че такива има.

Според БНТ "одиторите са категорични", че системата може да бъде манипулирана, като дори имало данни за влизания от места извън територията на страната. 

По повода специално за обществената телевизия е коментирал и самият Кирилов. "Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света", потвърждава информацията от източника на БНТ Кирилов. И допълва: от "екзотични острови и от други действително странни места". 

Кой е обвиненият в шпионаж и кой е съдията, на който е попаднал случаят му, можем само да гадаем.

Публично известен е само казусът с председателя на движение "Русофили" Николай Малинов, чиято дейност никога не е била крита, но прокуратурата реши да го обвини в шпионаж в полза на руската държава. Насред завихрилия се т.нар. шпионски скандал магистрат пусна Малинов да замине за Москва, където получи отличие лично от президента Владимир Путин. След което се прибра в България.

Въпросният съдия се оказа Андон Миталов, като той придоби популярност не заради факта, че пусна Малинов в Русия, а защото Държавният департамент на САЩ го постави по-късно в "черен списък", обявявайки го за корумпиран. Доказателства САЩ не предостави. Такива не е предоставила до момента и българската държава. Но Данаил Кирилов поиска освобождаването му, с мотива, че самият факт, че е посочен от Департамента, вече уронва престижа на съдебната власт.

Все пак Кирилов внесе "доказателства" във ВСС, който образува дисциплинарна проверка срещу Миталов. Проверка преди това направи Инспекторатът на кадровия орган - и не откри нарушение.