Докато коронавирусът се разпространява и някога жизнената икономика на САЩ се разпада, президентът Доналд Тръмп е изправен пред най-опасната криза, с която американски лидер се е сблъсквал през този век, пише в анализ Асошиейтед прес. С увеличаването на сътресенията изборите, които той ще направи в критичните седмици оттук-нататък, ще оформят перспективите му за преизбиране, наследството му и характера на нацията, прогнозира агенцията.

Ранното въздействие на кризата е отрезвително. В най-добрия сценарий на Белия дом повече от 100 000 американци ще умрат, а милиони ще се разболеят. Поне 10 милиона вече са загубили работата си, а някои икономисти предупреждават, че може да минат години, преди отново тези хора да намерят работа. Индексът S&P 500 се понижи с над 20%, а главният експерт на федералното здравеопазване на САЩ прогнозира в неделя, че тази седмица ще бъде „нашият Пърл Харбър“.

Тези мрачни реалности изпитват уменията на Тръмп в лидерството и в политическо оцеляване за разлика от всяко предизвикателство, с което се е сблъсквал на поста си, включително разследването на специалния прокурор и опита за импийчмънт, които застрашиха неговото президентство. Като редува всекидневните си брифинги с дистанциране от кризата и хвърляне на вината за нея върху недостатъчната готовност на щатите да я посрещнат, Тръмп изглежда най-после осъзнава, че политическата му съдба ще бъде неразривно свързана с това как ще се справи с пандемията.

Хората около него твърдят, че той достига границите на възможностите си да промени траекторията на епидемията и на икономическото ѝ въздействие, казват представители на Белия дом и приближени, пожелали анонимност, за да говорят за ситуацията откровено. Федералното правителство даде указания, които в много области доведоха до спиране на всички предприятия освен на  жизненоважните, вкарвайки икономиката в "опашен свредел" (метафора за рязък спад - б.р.) Оставащите възможности, твърдят представители на администрацията, са до голяма степен незначителни.

Съветници от Белия дом отбелязват, че Тръмп вече е използвал всички лостове, за да притъпи въздействието на пандемията. Той работѝ с Конгреса, за да бъдат одобрени рекордните спасителни пакети от 2,2 трилиона долара, а четвърти пакет се очаква през следващите седмици. Федералният резерв, който е технически независим от Белия дом, отпусна още 4 трилиона долара.

Администрацията удължи с още един месец препоръките за социално дистанциране, призовавайки онези, които са заразени, възрастни или имат сериозни други здравословни проблеми, да останат у дома. Президентът използва правомощията си по Закона за отбранителното производство, за да накара частните компании да произвеждат критично важни материали и оборудване, въпреки че някои го обвиняват, че не е използвал този инструмент по-рано и по-агресивно.

Онези, които сега умират, вероятно са били заразени преди седмици и повечето силно засегнати щати вече са предприели драстични стъпки - немислими преди месеци - принуждавайки жителите си да останат по домовете си. Макар върху федералното правителство да се сипят критики и призиви да направи повече за производството на жизненоважни ресурси, вече е твърде късно новите производства да притъпят настъпващата вълна.

„Наистина мисля, че е направил всичко в човешките възможности. Не знам какво друго би могъл“, заяви Джери Фалуел-младши, президент на университета „Либърти“ и довереник на Тръмп.

Чрез делегиране на значителна отговорност на щатските ръководства и на бизнеса, Тръмп може да продължи да подхожда към работата си както прави често: като главен експертен зрител, наблюдаващ развитието на събитията по телевизията заедно с останалата част от нацията и намесващ се с цветист коментар в туитър.

Но губернаторите в цялата страна, включително някои републиканци, настояват за допълнителна помощ от федералното правителство. Те предупреждават за опасен недостиг на защитна екипировка за медицинските специалисти на първа линия и на респиратори, които могат да помогнат да бъде предотвратен рязък скок на броя на жертвите. Други критици предполагат, че Тръмп може да заеме много по-агресивна позиция, като наложи по-строги правила за социално дистанциране на неохотните щатски администрации и същевременно забрани всички вътрешни полети и спре пристигащите от чужбина самолети по летищата.

Има и дебат за това колко видим трябва да бъде президентът, докато кризата ескалира. В Белия дом някои се опасяват, че продължаващата роля на Тръмп като лице на реакцията на правителството може да бъде все по-опасна политически, тъй като нещата се влошават.

Тръмп настоява той да остане пред обществото, където може да получи похвали за представянето си и да се опита да отклони отговорността от себе си. Също така той опита да си припише заслугата за предотвратяване на най-лошия сценарий, при който над 2 милиона американци биха могли да умрат.

Последният президент, изправен пред криза със съпоставими мащаби и дълбочина, е Хърбърт Хувър, републиканец, който заемаше длъжността при започването на Голямата депресия (1929 – 1933), припомня историчката от Йейлския университет Джоан Фрийман. Подобно на Тръмп по някакъв начин, Хувър се противопоставя на бързата намеса на федералното правителство за справяне с икономическата криза от началото на 30-те години.

Фрийман припомня, че резултатите са били пагубни за националната икономика и за президентството на Хувър. Докато страната затъва във все по-дълбока депресия, той претърпява съкрушителна загуба от Рузвелт през 1932 г. 

Оценките в американското общество за Тръмп досега са смесени, макар рейтингът му да расте.

Последното проучване на Асошиейтед прес и Центъра за изучаване на обществените нагласи НОРК установи, че оценките на одобрението на Тръмп са сред най-високите през мандата му, като 44% от анкетираните подкрепят начина, по който управлява по време на кризата. Оценките за други държавни и местни лидери обаче са много по-високи оценки.

Макар малцина да мислят за традиционната политика, денят на изборите е само след седем месеца.

В тази ситуация републиканците се хванаха за отсъствието на водещия съперник на Тръмп от демократите - бившия вицепрезидент Джо Байдън. Той се бори да пробие в ужасния всекидневен новинарски цикъл, но по-често се изявява по кабелните телевизии от новосъздадено телевизионно студио в домашното си мазе.

„Байдън е без значение за следващите три месеца и това е странно“, казва пред АП анкетьорът на демократите Пол Маслин. "За добро или зло, това е шоуто на Тръмп."

Бившият съветник на Тръмп Стив Банън отхвърли идеята за традиционна политика, докато нацията е в най-критичния месец, когато може да ограничи разпространението на вируса. Но човекът, който помогна за избирането на Тръмп преди 4 години, заяви, че политическите залози не могат да бъдат по-ужасни.

„Всеки ден за президента Тръмп вече е 3 ноември“, каза Банън, споменавайки датата на изборите.