Парламентарните дебати по повод решението на парламента за замразяване на депутатските заплати по време на кризата, се превърнаха в пазарлък кой предлага най-голямото намаление.

Предложението на ГЕРБ е заплатите да се замразят към сегашното им ниво.

БСП контрира със замразяване, но към нивата от края на предишния парламент и това да важи за целия мандат, а не само за извънредното положение.

От "Воля" искат депутатите да получават минимална работна заплата до края на извънредното положение.

От ВМРО пък поискаха заплатите да се орежат с 50%.

От НФСБ предложиха депутатите да работят без възнаграждения по време на кризата. Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сабанов обобщи, че както е тръгнало, той трябва да предложи всеки депутат да си плаща по 1000 лв., за да идва на работа.

Обичайна практика по време на извънредното положение е ДПС да подкрепя предложенията на ГЕРБ. Тя бе спазена и в тези дебати. Депутатът Йордан Цонев декларира, че партията ще подкрепи предложението на ГЕРБ.

"В условия на криза този жест на съпричастност е необходим. Няма да подкрепим други предложения. Когато страната не е в криза, има други аргументи. Ще продължим да не подкрепяме каквито и да било популистки предложения", заяви Цонев.

Той обясни, че депутатската заплата е съобразена със средната работна заплата, а тя нараства съобразно стандарта на живот. Според Цонев това е най-добрият критерий за работата на парламента.

Крум Зарков (БСП) репликира Цонев с факта, че България е с "най-брутални нива на неравенства в целия ЕС". Той поясни, че средната заплата е около 1200 лв., но 80% от хората получават заплата под това ниво.

Цонев отговори, че предложенията на БСП са популистки.

"Колко са работните залати в IT сектора, във финансовия сектор, каква е сътносимостта? Други сектори в пъти превишават нашите заплати. Ножица винги има и ще има. Много бурно се развиват някои сектори.

Нормално е пазарът на труда да отговаря така. Ако вие съотнасяте вашия труд към труда, за който не се изискват толкова знания, това е друга работа. Трябва да имаме уважение към собствения си труд", заяви Цонев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че в случая става въпрос не само за заплатите на депутатите, а за над 500 души държавни служители.

"Трябва да си намалим заплатите, защото не е справедливо, не е икономически обосновано, социално ангажирано да ни се вдигат заплатите на всеки три месеца, без това да отчита труда, който сме положили.

Защо само в криза трябва да бъдем солидарни? 2 млн. българи живеят под прага на бедността. Това не е популизъм, а осъзнаване на проблем. Искаме промяна в правилника, трайно, със и без криза", заяви Нинова.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък коментира, че не е редно заплатите на депутатите да се сравняват с най-добре развитите сектори.

"Някои сектори се развиват бурно, това не важи за парламента - той кара по инерция", обясни Марешки.

Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сабанов попита има ли край популизмът.

"Както е тръгнало, аз трябва да предложа всеки депутат да си плаща по 1000 лв., за да идва на работа. Тези, на които са им големи заплатите, да бяха направили фонд и да даряват.

Сриваме доверието и се самоунижаваме. Надцакваме се с топла бира", заяви Сабанов.

Гласуването предстои в края на пленарния ден след изчерпването на всички точки от дневния ред.