Френският еврокомисар Тиери Бретон, който отговаря за единния пазар, стана днес поредният европейски лидер, който призова за солидарен дълг на еврозоната, за да оцелеят тя и ЕС от кризата с коронавируса и икономическите й последствия.

Бретон се изказа в полза на федерална Европа, предупреждавайки, че съюзът е изправен пред екзистенциална опасност, ако позволи дори една негова държава да фалира.

 "Нито една страна не беше подготвена за тази епидемия, нито една", каза Бретон пред френското информационно радио Ел Ес И (LCI) . "Нито дори Китай, на който ние помогнахме веднага, още от януари, когато той ни повика на помощ, защото не беше готов.

 Ние ще успеем да победим тази пандемия само солидарни и обединени, включително континент по континент. [...] Абсолютно насъщно е да опазим всички страни в тази криза. (...) Никой няма средствата да финансира сам плановете си за възстановяване, дори Германия и Франция. Всички страни трябва да вземат заеми, те трябва да го правят в равностойни условия."

При предишната криза някои от държавите в еврозоната загубиха върховите си (ААА) кредитни рейтинги. Това означава, че тези, чиито рейтинги бяха понижени, като например Италия, сега се финансират по-скъпо от международните пазари в сравнение със запазилите рейтингите си като Германия и Холандия.  

Никоя държава членка не би могла сама "в своя ъгъл" да посрещне предизвикателството на здравната криза.

 "Всеки за себе си няма да работи", каза Бретон. "Защото сме икономика, която е цялостно интегрирана в Европейския съюз, вътрешният пазар е най-скъпоценното ни благо, всяка страна внася около 65% от съседните страни, нашите вериги на [добавена] стойност са напълно интегрирани. Ако една икономика потъне, цяла Европа ще фалира, защото сме много интегрирани днес, за да си затворим очите, ако някой види как икономиката му затъва."

Нито една европейска страна не може да мине без заеми, каза още Бретон.

"Всички ще вземат заем. [...] Вероятно за цяла Европа ще трябват 1600 милиарда евро допълнително, които трябва да бъдат сложени на масата. Трябва всеки да може да тегли заеми при равностойни условия."

Трябва да бъдат подготвени всички опции, включително план за възстановяване, за който Франция много настоява, смята още той.