2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7400 са осигурени в общинските болници. В 79 общински лечебни заведения има 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. Това съобщават от Националното сдружение на общините.

Средствата за ремонт, реконструкция, обзавеждане и оборудване на медицинските заведения засега се осигуряват от общинските бюджети за сметка на други дейности, както и от дарения.

От НСОРБ са изготви интерактивна карта на общинските болници с актуални данни за откритите дарителски сметки, която е достъпна на namrb.org, а иинформацията в нея се актуализира системно.

Липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група над 60 г., е един от основните проблеми през фунционирането на лечебните заведения, отчитат от сдружението.

В сериозен риск са болниците в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския персонал е подал оставка. Не достига специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната. Не навсякъде в пълен обем могат да бъдат покрити изискванията, определени за утвърждаване на медицински стандарт „инфекциозни болести“, информират от общините.

От НСОРБ предлагат част от ресурса, пренасочен от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ към Министерството на здравеопазването за подобряване на капацитета на здравната система и за стимулиране на медицинския персонал, да достигне и до общинските болници.

Прокуратурата се самосезира за Гоце Делчев

На фона на затрудненото положение на общинските болници Върховната административна прокуратура реши да се самосезира и разпореди на Окръжната прокуратура в Благоевград да назначи проверка на МБАЛ "Иван Скендеров" ЕООД в Гоце Делчев, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката започва след множество сигнали от граждани за това, че лечебното заведение може да спре обслужването на пациенти. Причината са подадените заявления за напускане на 14 лекари от болницата и последващо изразено от тях желание да останат на работа в условията на извънредно положение, по което обаче не е взето отношение.

При проверката ще бъдат изискани становище и действия от страна на Общинския съвет в Гоце Делчев и кмета на общината, както и от лекари и ръководство на болницата. От прокуратурата уточняват, че болницата е единствената в района и е сред включените в националния списък за борба с COVID-19.

В Бургас свършват тестовете, има за два дни

Бургас изпитва остър дефицит от антигенни  и антителни бързи тестове, както и на генетични PCR тестове. Наличните количества са на изчерпване и ще са достатъчни едва за 2 дни.

Това стана ясно днес от заседанието на Общинския кризисен щаб. Кметът на Бургас Димитър Николов е сигнализирал за проблема Министерството на здравеопазването.

От днес започва вземането на проби на медиците, които работят в Бърза помощ в Бургас.  100-те теста, които ще им бъдат направени, ще се поемат от общинския бюджет. До три дни те ще бъдат изследвани.

Резултатите от бързите тестове на полицаите от ОД на МВР-Бургас, заплатени от общинския бюджет по решение на щаба, са отрицателни.

Поръчани са нови бройки защитни средства - гащеризони, хирургични престилки, шлемове, калцуни и ръкавици за нуждите на здравните заведения.

В сряда и четвъртък предстои среща между представители на религиозните общности и  кмета на Бургас във връзка с предстоящите християнски празници. От днес на входовете на църквите се монтират диспенсъри с дезинфектант, ще се поставят и платчета, напоени с дезинфекционна течност, продължават и дейностите по дезинфекция в и около храмовете.