Общо 7 медици са положителни проби за коронавируса в Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Заразените са двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри. Те са с леки и средни оплаквания, намират се в домовете си. Още четирима медици (но от друга смяна) са били тествани днес заради симпотоми, наблюдавани при COVID-19, и резултатите им ще станат ясни утре сутрин.

Първа положителна проба е дала работеща от спешната помощ, която в края на февруари е била в Австрия. Тя все още е в карантина.

Другите шест случаи са били установени по-късно, веднага след като са били изследвани всички медици от смяната на заразената - общо 103-ма души. 

Всичките им контакти са установени, те са били на адреси при общо 600 семейства.

"Всички заразени са с леки оплаквания. Лека кашлица и температура.  Служителката се е тествала в петък за коронавирус и тогава е разбрала, че е заразена. Тя е уведомила своя началник. Имаше две сестри с грипоподобни симптоми, но се оказа обикновен грип. Останалите заразени даже бяха изненадани, че са носители на вируса, почти не проявяват симптоми", обясни д-р Гелев.

Според директора на центъра Георги Гелев нямало опасност засега за функционирането на спешната помощ в столицата. Той даде за пример, че останалите медици в смяната от общо 103-ма души, които са с отрицателни проби, продължават работа, както е по правилата за хората, които са на първа линия. 

На практика само двама лекари сега отсъстват, вчера е работила смяната с минус двама лекари, каза той.

Центърът за спешна медицинска помощ обслужва и цялата Софийска област, в него така общо работят 940 души.

"При нас може да стане взаимозаменяемост. В Софийска област работят по два-три екипа във филиал. Винаги могат да дойдат и да помогнат на София, както София им е помагала в други случаи", стана ясно на брифинга на ръководството на центъра.

"Обадих се на няколко фирми, които продават бързите тестове, поръчал съм 1000 теста, те ще дойдат утре. Всички работещи при нас ще се изследваме с бързия тест", съобщи още Гелев.

"Това, което направихме в петък с въпросната четвърта смяна (където са шестте случая - бел. ред.), изследвахме ги с PCR. Разговарям с две болници - ВМА и "Софиямед", където да бъдат изследвани екипите на целия ни център с  PCR - този тест е и доста по-скъп. Бързите тестове са поръчани от бюджета на центъра", допълни той.

Към момента в центъра има 1200 еднократни гащеризона и очила, 200 за многократна употреба, поръчани са още 1000 еднократни.

"За близките дни, за тази седмица те са достатъчни. Но да ме питате дали са достатъчни за три месеца, крайно недостатъчни са. Ритмично допълваме използваните гащеризони, поддържаме едно ниво от около 1000 бройки", каза още Гелев.

И той призова и гражданите да не посещават църкви за предстоящите великденски празници.