Русия продължава с упражненията преди Деня на победата (9 май), въпреки призивите у дома празникът да се отмени, предаде "Гардиън".

Путин ще приеме френския президент Еманюел Макрон и множество други световни лидери на военния парад, отбелязващ 75-ата годишнина от края на Втората световна война. Събитието е значимо за руския държавен глава, който се опитва да спечели отново доверието на Запада.

Но заради глобалната пандемия и факта, че 12 милиона московчани са приковани по домовете си, подготовката за парада предизвика сериозни критики в Русия. 

Те бяха подхранени от публикувано видео от 2 април, което показва 15 000 войници, разположени на площадка извън Москва, където министерството на отбраната на Русия потвърди, че провежда упражнения за събитието. 

"Колко са хората, 15 000? По дяволите, и те казаха, че не бива да се събират повече от 50 на едно място. Нито една шибана маска", коментира анонимният мъж, който заснема видеото.

 

 

Реставрирани танкове T-34 също са заснети да участват в маневри на територията на Алабино, където властите твърдят, че са създали пълно копие на Червения площад.

Руският главен прокурор цензурира новинарски сайт заради това, че написа, че парадът може да бъде отменен в един руски регион заради коронавируса. Причината - разпространявал "фалшиви новини".

"Девети май е свещена дата за милиони от Русия и от Общността на независимите нации", написа профилът на външното министерство в "Туитър". "Парадът на Деня на победата е насрочен (санитарни мерки са предприети) и ще се състои на Червения площад".

Опозиционният лидер Алексей Навални осъди "идиощината" на министъра на отбраната Сергей Шойгу затова, че упорства с упражененията. Той определи тълпите от войници за "благодатна почва за коронавируса".

Министерството на отбраната на Русия обяви, че е предприело мерки, за да осигури безопасността на войниците, включително проверки за температурата им.

"Всички участници в упражненията горят от желание да участват в историческото събитие и тренират с всички сили", обяви Игор Конашенков - говорител на министерството. 

Вирусът развали плановете на Путин. Той планираше да проведе референдум за конституционни поправки, които щяха да му позволят да се кандидатира и да изкара още два мандата като президент. Голям бизнес форум в Санкт Петербуг през юни бе отменен.

Деня на победата е най-важният празник в руския календар. Западните лидери го игнорират от 2014 г. насам след анексията на Крим. Отношенията още повече се влошиха след обвиненията в намеса на американските президентски избори през 2016 г. и отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия през 2018 г.

Въпреки това Кремъл се опитва отново да се върне на световната дипломатическа карта като използва историческата памет за ключовата роля на съветските войски при победата през Втората световна война. Макрон, който не крие намеренията си да подобри връзките с Москва, се съгласи да присъства на парада, също както японския премиер Шиндзо Абе и американския съветник по национална сигурност Робърт Обраян.

Но след като повече от 7 500 души починаха във Франция от коронавируса, изглежда все по-малко вероятно, че френският държавен глава ще присъства на събитието. За капак, японски медии тръбят, че Абе няма никакво намерение да пътува.

Кремъл изтъкна, че разбира, ако чуждестранните гости решат да не уважат празника, и допълни, че обмисля "широк набор от опции" за това какво да се направи. Въпреки това засега няма намерение да отменя парада. 

Руският вестник РБК съобщи, че тайно се обсъжда провеждането на Деня на победата без наблюдатели на живо или отлагането на празника до август.