Първенствата в професионалния ни футбол ще бъдат подновени три седмици след края на извънредното положение, реши на заседание в "Бояна" експертна група, начело с представители на БФС и Профилигата.

Това вероятно означава в началото на юни, тъй като мярката е в сила до 13 май. Ако този сценарий се сбъдне, има шанс efbet Лига и Втора лига да се доиграят с всички мачове, които са заложени по програма. Такава надежда изрази вицепрезидентът на съюза Атанас Фурнаджиев пред журналисти на излизане от сбирката.

Всичко обаче е много условно и футболните хора ще чакат зелена светлина от Националния оперативен щаб, а също така ще поддържат връзка с УЕФА. В края на миналата седмица европейската централа разпространи писмо до всички федерации, с което ги предупреди да направят необходимото да завършат шампионатите, в противен случай всеки, който реши да претупа, рискува забрана на отборите му до участие в евротурнирите. 

Крайният срок за завършване на всички надпревари ще бъде определен в зависимост от препоръките на УЕФА. В последните си интервюта шефът на асоциацията Александър Чеферин заяви, че това може да става дори през август.

Междуврлеменно на заседание на Изпълнителното бюро на БФС бе приета инициатива на Медицинската комисия всички футболисти и длъжностни лица от клубовете да преминат PCR тест 3 дни преди подновяване на тренировките, като това ще е изцяло на сметка на БФС.

Много вероятно е конгресът на съюза, на който трябва да се избере ново ръководство, да бъде отложен. Заложената дата е 7 юни. Ня 13 април експертната група се събира отново и тогава ще има повече информация по всички казуси.

„В контакт сме с кризисния щаб и в момента, в който се види, че ситуацията е овладяна, ще започнат тренировки, заяви Фурнаджиев. - Договорът на Георги Дерменджиев като национален селекционер е до 23 април. Ще се съберем преди това и ще решим. Знаем каква е ситуацията и той е готов да намали заплатата си. Това се отнася и за служителите на БФС, начело с ръководството.

Икономически страдат всички - не само футболът, а и бизнесът. Ако успеем да доиграем шампионата, надяваме се да се запази сумата, която отборите получават от телевизионни права. Най-лошият вариант е да се доиграят останалите два кръга, полуфинали и финал за Купата.

Предвид изискванията на УЕФА, много зависи колко голям ще бъде прозорецът. В началото със сигурност няма да има публика. Другото зависи от щаба и кога ще дадат разрешение за струпване на хора.”