"Санкциите на ЕС срещу Русия са наложени на компании и физически лица заради незаконното анексиране на Крим и Севастопол."

Такъв бе днешният коментар на Петер Стано – говорител на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Коментарът бе по повод писмото, изпратено на 3 април от група евродепутати до ръководителите на европейските институции. Авторите настояват да не бъдат вдигани санкциите срещу Русия под претекст за борба с пандемията от коноравирус. Депутатите искат също така отново да бъде потвърдено, че мерките на Брюксел срещу Москва са заради неспазването на Минските споразумения.

Писмото е получено в Еврокомисията и отговорът ще бъде изпратен по обичайния канал, допълни Стано.

Той припомни думите на Жозеп Борел - също от 3 април, че санкциите не трябва да пречат на доставки на ключово оборудване, необходимо за борбата с вируса и ограничаване на разпространението му. Санкционните режими на ЕС и ООН позволяват изключение по хуманитарни причини.

Мерките срещу Русия обаче са в сила поради действия, подкопаващи суревенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна, изтъкна говорителят. Това означава, че санкциите не пречат на властите в Москва да се борят с пандемията.