Еврокомисията удължава срока за подаване на молби от земеделските производители за директните плащания и плащанията за развитие на селското стопанство.

Това заяви днес в специално видеообръщение председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Борбата с коронавируса засяга цябата европейска икономика. Един от секторите, в които, каквото и да се случи, не можем да допуснем срив, е хранителният“, мотивира се Фон дер Лайен.

Въпреки затрудненията ЕС е решен да продължи да гарантира на европейците достъп до висококачествена храна на поносими цени.

Тя увери също, че Брюксел скоро ще увеличи авансите по тези плащания. Така фермерите ще разполагат с повече средства, за да плащат сметките си.

Ще бъдат опростени и някои административни изисквания за фермерите и националните администрации, тъй като те имат по-належащи приоритети от това да попълват документи. И ще бъде улеснена подкрепата за медицинско оборудване в селските региони чрез фонда за развитието им.

Фон дер Лайен припомни, че досега ЕС е предприел мерки храните да продължават да постъпват на единния европейски пазар. А сезонните работници, занимаващи се със селскостопанска продукция, да продължат да пътуват до страните, в които работят.