Столичният общински съвет започва по-усилена работа като активен орган, след като вече 3 седмици заседания на съвета и комисии не се провеждаха. 

Причината за това бе заразена съветничка от управляващите. Съветниците не бяха карантинирани, а тя бързо се възстанови от болестта. Друга пречка обаче е правилникът, който не позволява дистанционни заседания.

Тази седмица промени в него ще минат през комисиите от сряда нататък, а на 16 април се очаква първото извънредно заседание на Съвета по време на извънредното положение.

Не е ясно как ще се проведе то - ще се обсъждат варианти за излъчване онлайн или ползване на по-голяма сграда, така че общинските съветници да поддържат социална дистанция. Всички заседания обаче по всяка вероятност ще се излъчват онлайн.

Освен промени на правилника, които да гарантират, че решенията на СОС, гласувани онлайн, няма да бъдат лесно обжалваеми после в съда, ще се обсъждат и икономически мерки в столицата. През последните дни кметицата Йорданка Фандъкова описа тези, разработени от нейния екип в помощ на бизнеса и за облекчаване на администрацията. 

Добрата новина е, че върху голяма част от мерките има съгласие между управляващи и опозиция в СОС. БСП и "Демократична България" имат и свои предложения, които също ще бъдат обсъдени.

Групата на ДБ предлага по-ниски наеми на общински имоти, реорганизация на транспорта, и др., БСП предлага освобождаване от наем за затворените бизнеси, осигуряване на кредити с нисък ГПР за тях.

Друга ключова тема пред Съвета е до каква степен да се променя инвестиционната програма на столицата.