Какво точно наистина промениха депутатите и как точно звучат новите текстове в "извънредния" закон ще разберем окончателно и със сигурност, когато текстовете се появят в "Държавен вестник". Причината - както при първото приемане на закона за извънредното положение, така и днес при ремонта му, вотът премина в хаос и неясноти. Този път не само заради множеството устни редакции и дългите дебати, а и заради новия начин, по който депутатите работят. А именно - законите на второ четене не се дебатират и гласуват текст по текст, а първо минават дебатите, пък после - накуп - гласуванията. Без писмен, публичен доклад за поправките, направени "в ход". Новият начин на гласуване е част от мерките на Народното събрание за опазване на депутатите от коронавируса - вотът става по групи, за да може депутатите да не седят един до друг в залата. 

И все пак - какво е новото и най-важното в пренаписания отново закон - според вота и дебатите, които го предшестваха:

Ремонт на мярката 60/40 за бизнеса - по предложение на ДПС - така, че държавата да поема и осигуровките на работниците за частта от заплатата, която поема; прецизиране, че при неизплатени задължения няма да има наказателни лихви и развалени договори, но само ако става дума за договори с финансови институции и за лизинг; удължени срокове за връщане на безлихвени кредити до 1500 лв., гарантирани от ББР, от които могат да се възползват и самоосигуряващите се лица - това са част от промените в закона за извънредното положение, които депутатите приеха окончателно днес. 

Край на фиксираната глоба от 5000 лв. за нарушение на мерките срещу COVID-19

Глобата за нарушения на заповедите с мерки в извънредното положение на министър Кирил Ананиев пък вече няма да е фиксирана на 5000 лв., както е сега. Тя ще варира, а таванът от 5000 лв. остава за нарушения на мерките на карантина, когато не става дума за престъпление по Наказателния кодекс. Така новите глоби за разходка в парка, например, която сега е забранена, ще варира от 300 до 1000 лв. При повторно нарушение санкцията ще е от 1000 до 2000 лв. 

Имуществената санкция от 15 000 лв. за нарушение на мерките на здравния министър, извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се редуцира до размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв. 

Без партийна субсидия в извънредно положение, онлайн заседания

Решено бе още по време на извънредното положение партиите да не получават държавна субсидия за дейността си. Бе въведена и възможност държавни и местни органи да заседават и да взимат решения дистанционно и онлайн по време на извънредното положение. Прецизирано бе, че в определени случаи ще могат да се провждат и съдебни заседания дистанционно с участие на страните.

КЗК може да продължи да работи, с което да се "отпушат" обществените поръчки, решиха още депутатите.

Защита при забавени плащания – само ако са към банки и финансови институции

Новите предложения предвиждат договорните последици от забава на плащания вече да не важат само в случаите, когато става дума за издължаване към банки и други финансови институции по кредити и други форми на финансиране, лизинг и подобни. В действащите досега правила в извънредния закон няма такова уточнение и се появиха сигнали, че са спрели плащания между фирми на основание текстовете. Тоест - не се изпълняват договорни отношения между фирми, като невинаги става въпрос за затруднения в кризата заради извънредното положение. 

Този текст предизвика много бурни дебати. Според БСП ремонтът на закона в тази му част е "тежко отстъпление от защитата на правата на бългаските граждани".

От ГЕРБ и НФСБ обаче бяха категорични, че новият вид на текста - а именно защита на гражданите и юридическите лица при просрочен кредит или лизинг, но не и при частно-правни договорни отгошения - на практика позволява да не се спре стопанският оборот и да няма неконтролируем ръст на междуфирмената задлъжнялост. 

"Вие държите да защитите търговците, ние – да защитим хората", обяви в заключение Крум Зарков от левицата.

60/40 в редакцията на ДПС. Йордан Цонев с предупреждение към властта

ГЕРБ подкрепи изменения в т.нар. схема за подпомагане на бизнеса да не съкращава хора, предложена ден по рано в правната комисия от депутата от ДПС Йордан Цонев. Ремонтът на мярката се наложи и след като работодателските организации скочиха, че реално предложенията на правителството не са никаква помощ за предприятията, а държавата би върнала повече от половината от т.нар. помощ под формата на осигуровки и данъци - за сметка на ангажименти от страна на бизнеса. 

В резултат - държавата ще поема и осигуровките върху 60-те процента от заплатата на работника, ако фирма кандидатства по мярката, гласи новият вариант на закона. За работодателя остава да плати 40 % от заплатата и дела осигуровки за тях. Работодателят се задължава да не съкращава работници, за които е получил държавна подкрепа, в продължение на 3 месеца след края на извънредното положение. Имаше предложения парите да не постъпват по сметка на работодател, а директно към работника - от БСП - но не се прие, въпреки аргументите, че така се случват нещата по подобна мярка в страни като Австрия и Германия. 

Йордан Цонев от ДПС обаче отправи предупреждение към властта:

"Ако мярката се отнася за спрели предприятия, компании, фирми и работници, останали  извън полето на работа заради извънредното положение, то тя трябва да се отнася с още по-голяма сила за тези, които се опитват да си запазят работните места места. Ако е така – всяка компания трябва да е в обхвата на помощта, ако има признаци да е засегната от кризата. Тези хипотези са много. Но предупреждавам - ако получим още един сигнал, че мярката се стеснява от изпълнителната власт - с изисквания за допълнитерни документи от работодателите, някакви заповеди и разпорежания - ще се видим принудени да настояваме за нови промени и детайлно изброяване на всички, които са в обхвата на помощта."

Тоест - според ДПС има много сигнали, че изпълнителите на мярката - тоест институциите - изкуствено стесняват кръга и обхвата ѝ. 

Ваучери за туризъм. Ако не - връщане на парите след месеци

Туроператорите ще могат да възстановяват пари за пропуснати в извънредното положение почивки на своите клиенти едва след като кризата премине. Предложенията варираха от това да се случва в рамките на 1 месец, до на 6 месеца или на 1 година. Преди да се пристъпи към възстановяване на сумите - клиентите ще имат възможност да получат ваучер с валидност от 2 години - тоест да реализират все пак почивката си постфактум, когато опасността от коронавируса отмине. 

В крайна сметка се прие идеята на ГЕРБ - а именно връщане на парите да има месец след отмяната на извънредното положение, ако клиентите откажат ваучер.

Дълъг спор се разрази по предложението на представители на НФСБ/ОП магистър фармацевт да може да замени изписано от лекар лекарство, което не се плаща от здравната каса, с лекарство със същата съставка и дозировка на друг производител (т.нар. генерични медикаменти), ако "оригиналният" препарат липсва в търговския обект. И при съгласие на пациента. ГЕРБ и БСП отхвърлиха заедно тази идея. 

Прие се още предложение държавните органи и местните власти да могат да освобождат или да редуцират наеми за отдадени имоти в кризата. Както и да се намаляват или отлагат местни данъци и такси по време на извънредното положение. 

Не минаха предложения на БСП - както се и очакваше. В това число и искането на левицата достъпът на МВР до трафични данни от мобилните оператори за местонахождение да подлежи на предварителен съдебен контрол, както е във всички други случаи по Закона за електронните съобщения. Не се прие, като аргументът е, че информацията е нужна на полицаите, за да следят за нарушения на карантина в извънредното положение. От БСП подготвят документи, за да сезират Конституционния съд по темата.