ЕС може да изтегли част от служителите в общите цивилни и военни мисии в областта на сигурността и отбраната заради коронавируса.

Това съобщи върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той говори след видеоконференция с участието на министрите на отбраната от страните членки.

ЕС е разгърнал 17 подобни мисии зад граница, изтъкна Борел. Засега там няма болни сред европейските служители. На мисиите е наложена карантина и се изпълняват задачи само в лагерите.

Оставането на служителите на място е важно, смята Борел. Причината е, че държавите, където са изпратени, са били уязвими още преди пандемията. Възможно е европейските пратеници да съдействат на местните власти в овладяването на заразата.

Жозеп Борел бе категоричен, че здравето на служителите днес е първостепенна задача. Обмисля се създаването на звено към Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) под военно командване, чрез което да се обменят данни и опит, свързани с противодействието на епидемията. Задачите обаче няма да се препокриват с дейността на НАТО.

Европейските въоръжени сили осигуряват помощ на държавите от ЕС в борбата с разпространението на заразата, каза още дипломат номер 1 на Съюза. Военни средства са използвани за пренасяне на оборудване, превоз на болни, осигуряване на лекари, в подкрепа на полицията и за изграждане на полеви болници.

Борел повтори думите си от 3 април, че ЕС обсъжда възможността санкциите, въведени за нарушаване на международното право, да не бъдат пречка пред осигуряването на хуманитарна помощ. Засега много компании се опасяват да участват в хуманитарни доставки към страни, срещу които са наложени санкции, защото се опасяват, че ще бъдат възприети като нарушители.