Радомир Антич, един от големите треньори от края на миналия и началото на този век, почина на 71-годишна възраст в Мадрид. Сърбинът остава в историята с това, че е водил мадридските "Реал" и "Атлетико", както и "Барселона".

Кариерата му в Испания е забележителна, а е бил начело също на Сърбия и на два китайски отбора. 

 

Los héroes del doblete se despiden del entrenador que les hizo campeones. Memorándum "Nos has dejado una entrañable...

Публикувахте от Atlético de Madrid в Понеделник, 6 април 2020 г.

 

Най-значими обаче са постиженията му с "Атлетико", поради което най-много скърбят на стадион "Метрополитано" и феновете на "дюшекчиите". През 1996 г. Антич изведе "Атлети" до дубъл в Испания - титлата и купата. Голмайстор на тима тогава беше Любослав Пенев.

А само двама треньори са били наставници на "Реал" и Барса - Антич и Енрике Фернандес Виола. Уругваецът сменя "Камп Ноу" с "Бернабеу" през 50-те години.

Радомир Антич е роден на 22 ноември 1948 г. в бившата Югославия. Прави солидна кариера в "Партизан" (Белград), който му отваря пътя към чужбина. Следват по два сезона във "Фенербахче", "Сарагоса" и четири в "Лутън", за който изиграва 100 мача и вкарва 9 гола - добро постижение за защитник.

 

El Doblete del 96 fue el gran legado de Radomir Antic para la historia atlética. En esta entrevista realizada en el...

Публикувахте от Atlético de Madrid в Понеделник, 6 април 2020 г.

 

В треньорската си години Антич тренира "Сарагоса", "Реал" (Мадрид) - 1991-1992 г., "Овиедо", на три пъти "Атлетико", отново "Овиедо", за няколко месеца "Барселона" през 2003 г., националният отбор на Сърбия (2008-2010 г.) и китайските "Шандонг" и "Хебей".

Класира "плавите" на Мондиал 2010 в Южна Африка. Селекцията побеждава Германия в групата, но в крайна сметка остава на четвърто място след загуби от Гана и Австралия.