"Хора си умират. Ние не сме станали още безсмъртни. Няма и да станем."

Така доц. Атанас Мангъров, с който премиерът Бойко Борисов влезе в задочен спор за мерките на държавата в борбата с коронавируса, коментира в ефира на бТВ своето виждане за развитието на инфекцията. Както е известно, Мангъров бе част от просъществувалия едва две седмици медицински съвет към Министерския съвет, като "на изпроводяк" Борисов публично го обвини за тезите му за масовите тестове и за разхлабването на мерките. Премиерът го призова да излезе с името си и да посочи "кой да живее и кой да умре".

И днес доцентът не отстъпи от позициите си. А по адрес на Борисов зяви, че не се е чувал с него и двамата не са влизали в директен спор. "В устата ми се слагат думи, които аз не съм казал и ме вкарват в конфликт с хора, с които не искам", заяви обаче Мангъров и уточни, че е наклеветен, че се изразил непочтително към хора, които уважава.

"Никой не е крил, че ще има смъртни случаи. Проблемът е колко време ще издържи икономиката и също така трябва да се направи сметка с какво разполага една здравна система. Ако се направят изчисления и се окаже, че нашата система може да поеме, защото в момента нищо особено не се случва - имаме 600 заразени и 22-ма починали, добре", посочи Мангъров.

И отново заяви, че има спешна нужда от масово тестване в момента, а не постфактум. Както е известно, държавата обяви, че ще направи поне милион-милион и половина теста - но след като пикът на инфекцията премине. Част от тези тестове ще са т.нар. бързи тестове, които дават картина за вече преболедувалите лица, в много малък процент улавят действаща инфекция, както използваните в момента у нас PCR тестове.

"Продължават да се правят изследвания, които установяват, че този или онзи отделя вирус. По-добре е да се направи изследване - на антитела - колко са изкарали - за да се направи модел. В момента намираме само хора, които отделят вируса. Но когато го направим като мине - ще има стойност колкото ланшния сняг", посочи доцентът.

И подчерта:

"Аз не съм враг на държавата, аз не искам хора да умират. Просто искам какво трябва да се направи според мен и според науката, за да умират по-малко хора."

Направил анализ, посочи още Мангъров, като според въпросния анализ "това, което се случва сега, се е случвало многократно - през 2015-а, 2007-а, 2008-а.

"Няма да е нещо екстремно, няма да бъде Армагедон, няма да има камиони с трупове...

"Хора си умират. Ние не сме станали още безсмъртни. Няма и да станем", заяви в заключение.